Viileää jatkoa

Barry Sonnenfeldin ohjaama Get Shorty (1995) oli napakka filmatisointi Elmore Leonardin tarinoinnista näyttämönään unelmakaupungin leffabisnes. Vuosikymmen myöhemmin on jälleen tartuttu Leonardin tekstiin ja tehty näennäistä jatkoa Sonnenfeldin menestyselokuvalle. Entinen koronkiskuri Chili Palmer (John Tarvolta) on tympääntynyt elokuviin ja vaihtaa musiikkiviihteen puolelle. Nyt pelastetaan vanhan kaverin levyfirma velkojilta ja autetaan lupaava laulajatyttönen tähteyteen.

© 2005 MGM/UA EntertainmentBe Cool pelaa korttinsa näkyville heti alusta. Halvalla pistetään niin itseä kuin kaikkea muutakin Hollywoodissa ja monilta osin tarinaa kuljetetaan lainahöyhenissä. Kiitokseksi on sanottava, että elokuva on itsenäinen eikä kaipaa avautuakseen kummoisia muistikuvia kymmenen vuoden takaisesta edeltäjästään.

Nimekkäillä näyttelijöillä lastattu hurvittelu toimii eloisan dialogin ja värikkäiden hahmojensa ansiosta. Travolta on viileän vakuuttava sukkuloidessaan asioita ja ongelmia selvittelevänä yleismiehenä. Rennosti itsensä likoon laittaa myös entinen showpainimies The Rock hinttinä henkivartijana. Meikäläisenkin television myöhäisiltojen viihdyttäjä Cedric the Entertainer on nimensä veroinen veikko tuottajasuuruus Sin LaSallena.

© 2005 MGM/UA EntertainmentMoninainen henkilögalleria on myös ongelma. Se mikä toimii tekstissä, kompastelee kuvassa. Mukana on liian monta tarinalankaa ja huuliveikkoa, jotta kokonaisuus pysyisi kasassa. Kesto ryöpsähtää kahteen tuntiin, mikä ohuelle perustarinalle on tyystin liiallista venyttämistä katsomismielenkiinnon kannalta. Vitsit ja hahmot toistavat itseään väistämättä. Näin ei käy ensimmäisen kerran. Kyseessä on nykypäivän velmuiluelokuvien helmasynti. Ohjaajalla ja käsikirjoittajalla pitäisi olla selkärankaa heittää ylimääräinen rikka yli laidan. Tusinatuotteita ohjanneella F. Gary Graylla ei siihen vielä rahkeita ole.

Jatkuva pyssyjen heiluttelu ja mottaaminen ovat myös kyseenalaisia hauskuuttamisen keinoja. Tekijöiden vilpitön tarkoitus on tietysti ollut ironian veistely, mutta tohdin epäillä uppoaako mokoma rehvastelu kaikkiin katsojiin pelkkänä huumorina. Nykyään on niin hienoa ja helppoa olla viileä.

Mukaansatempaavaa viihdettä, jota on hauska katsoa – ja helppo unohtaa.

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2 / 2 henkilöä