Nuortenelokuva syntyi isän ja tytärten yhteistyönä

Raimo O. Niemen romanttinen nuorisokomedia Roskisprinssi (2011) perustuu Tuija Lehtisen samannimiseen nuortenkirjaan vuodelta 1991. Niemi luki romaanin tuoreeltaan ja on suunnitellut kirjan filmaamista sen ilmestymisestä lähtien.

Aluksi joku toinen työjuttu ajoi ohi. Kun sitten viitisen vuotta myöhemmin aloin suunnitella käsikirjoitusta dramaturgin kanssa, en saanut tuottajaa kiinnostumaan projektista.

Alkusysäys elokuvan toteutumiselle tuli lopulta perhepiiristä.

Raimo O. NiemiViisi vuotta sitten kaksi nuorta naista tuli työhuoneelleni. He ehdottivat Roskisprinssin siirtämistä nykyaikaan. Molemmat naiset sattuivat olemaan tyttäriäni. Inari ja minä häärimme taustalla dramaturgeina ja Juuli alkoi kirjoittaa varsinaista käsikirjoitusta. Yhteistyö toimi loistavasti.

Juuli kirjoitti yhteensä yhdeksän käsikirjoitusversiota. Tarina sinänsä ei ollut vanhentunut, mutta dialogia viilattiin nykynuorten suuhun sopivaksi. Kahden vuoden kuluttua aloimme etsiä tuottajaa. Rahoitus löytyi lopulta Norjasta, minkä vuoksi työryhmässä on myös norjalaisväriä.

Yhteistyö jälkikasvun kanssa jatkui vielä kuvauspaikallakin.

Olen jo yli 60-vuotias, joten halusin kuvaustiimiin nuorta porukkaa. Inari toimi apulaisohjaajana ja neuvoi minua nykymuodin mukaiseen vaatetukseen liittyvissä asioissa sekä musiikkivalinnoissa.

Raimo O. Niemi on profiloitunut lasten- ja nuortenelokuvien tekijäksi, mutta ohjaajan itsensä mukaan kyse on puhtaasta sattumasta, ellei peräti kohtalon ivasta.

Opiskelin Moskovassa 1970-luvun alussa ja muistan erään harjoitustyön, jossa käytettiin lapsia näyttelijöinä. Sen tekeminen oli hirveää, koska lapset olivat kamalia kauhukakaroita. 1980-luvun alussa ohjasin Marja-Leena Mikkolan novelliin perustuvan tv-elokuvan, jonka pääosassa oli 6-vuotias tyttö. Se sujui jo paremmin.

Raimo O. NiemiSeuraavaksi Yleisradio tilasi minulta poikien seikkailusarjan. Aloin lukea lasten- ja nuortenkirjoja 30 vuoden tauon jälkeen. Päädyin Jorma Kurvisen Susikoira Roihin. Asiassa oli vain yksi ongelma: pelkäsin koiria.

Koirakammoni kuitenkin väistyi, kun Roin rooliin löytyi hyvin koulutettu ja rauhallinen poliisikoira. Lapsipääosaa esittänyt Paavo Westerberg puolestaan opetti minulle sen, että lasten kanssa työskentely ei ole ainoastaan mahdollista, vaan se voi olla myös kivaa.

Susikoira Roin jälkeen Niemen elokuvissa on usein esiintynyt eläimiä keskeisissä rooleissa. Siinäkään ei kuitenkaan ole kyse suunnitelmallisuudesta.

En ole varta vasten pyrkinyt tekemään elokuvia eläimistä, minulle vain on tarjottu sellaisia ohjaustöitä. Poikaan ja ilvekseen (1998) minut pyydettiin ohjaajaksi. Roskisprinssin Jesse James -koira oli jo Lehtisen romaanissa, joten sekään ei ole omaa keksintöäni.

Kysyttäessä esikuvista lapsi- ja nuorisokuvausten saralla Niemellä on vastaus valmiina.

Rob Reinerin ohjaama ja River Phoenixin tähdittämä Stand By Me – Viimeinen kesä (1986) on hieno elokuva.

Lue myös