Jumala on yksityiskohdissa

Pekka Lehtosaari teki Röllin sydämestä käsin piirretyn klassisen sadun

Röllin sydämen ohjaaja ja käsikirjoittaja Pekka Lehtosaari halusi toteuttaa piirroselokuvansa esikuvaa kunnioittaen. Rölli on näyttelijä Allu Tuppuraisen luomus, jota tehtiin ensin satukaseteille ja myöhemmin televisiosarjana. Röllistä on myös tehty kaksi näytelmäelokuvaa, Olli Saarelan ohjaama Rölli ja metsänhenki (2001) ja Olli Soinion Rölli – hirmuisia kertomuksia (1991).

– Missään vaiheessa ei ole ollut mitään monikansallista markkinavoimaa, joka olisi työntänyt miljoonia dollareita tyyliin "osta Rölliä", vaan kaikki on lähtenyt siitä, että ihmiset ovat ottaneet Tuppuraisen luoman hahmon omaksensa. Silloin on pidettävä huolta, ettei tuhoa sitä, mikä siinä alun perin toimi.

Ennen käsikirjoituksen tekoa Lehtosaari tutustui aiempaan Rölli-materiaaliin ja vietti päivän Tuppuraisen vieraana Vaasassa kysellen Röllien historiasta ja kulttuurista.

– Paljon on sellaisia asioita, jotka eivät varsinaisesti näy elokuvassa. Mutta elokuvastahan on sanonta, että Jumala on yksityiskohdissa. Yksityiskohtien pitää olla kohdallaan, jotta kuvassa näkyy se oikea kulttuuri. Lähdin siitä, että Röllin luojan, Allu Tuppuraisen pitää ehdottomasti olla tyytyväinen siihen mitä teemme.

Röllin sydän muistuttaa Lehtosaaren mukaan enemmän satukasettien suurisuuntaisia seikkailuja kuin televisiosarjaa. Animaatiossa ei tarvitse miettiä lavastusbudjettia.

– Maksaa ihan saman verran piirtää meidät tähän pöydän ääreen kuin kuuhun.

Lehtosaari haluaa pitää katsojan mielenkiinnon yllä:

– Minä ainakin lopahdan tosi nopsaan, jos tulee niin sanottua tylsää elokuvaa. En halua, että kun ihmiset tulevat katsomaan minun elokuvaani, niin heillä olisi sellainen olo, että heidän aikaansa haaskataan pahasti.

Suurtuotanto

Röllissä on kyse monikansallisesta tuotannosta. Elokuva käännetään heti kuudelle kielelle. Venäjälle animaatio lähtee 400 kopiolla. Elokuvassa on yli miljoona erillistä piirrosta, joiden toteuttamiseen osallistui toistasataa taiteilijaa.

Elokuvan visuaalisesta ilmeestä vastaa taiteilija Janne Kopu. Lehtosaari ja Kopu ideoivat Röllin kaksistaan ja piirrostyö toteutettiin Moskovassa. Lehtosaari tunnustaa suoraan, että Röllin sydän on tehty voitot mielessä:

– Totesimme, että meillä kahdella oli niin yhtenäinen näkemys, että tuntui vaan sekoittavalta tuoda siihen sellaisia ihmisiä, jotka eivät suoraan sanoen ajatelleet yhtä kaupallisesti.

Lehtosaari on vastannut monien ulkomaisten animaatioiden ohjaamisesta suomeksi. Animaatio täytyy aina sovittaa kohdemaan omaan kulttuuriin.

– Pitää löytää sellaiset sanonnat, jotka ovat meidän arkisessa kielessämme, löytää sellainen tulkinta joka on meille tuttua.

Älä tapa

Rölli-elokuvan teko kesti yli kuusi vuotta. Alkuvaiheessa jotkut suosittelivat Lehtosaarelle Ice Age -kloonin tekemistä, mutta ohjaaja halusi mennä eri polkuja.

– Katsoin ympärilleni, ja mietin mitä kukaan muu ei tee. Silloin kukaan ei tehnyt vanhan ajan käsinpiirrettyä animaatiota. Sitten kun aloimme tehdä Rölliä, niin vaan toivoin mielessäni, että kukaan ei keksisikään seuraavan viiden vuoden aikana tehdä mitään tällaista. Olisi ollut hirvittävän noloa, jos Disneyltä olisi tullut vanhan ajan klassinen satu juuri tänä jouluna.

Röllin sydämen teemana on ystävyys:

– Jos tapaamme henkilöitä, jotka ovat ratkaisevasti erilaisia kuin me itse, niin jos emme tapa heitä vaan ystävystymme heidän kanssaan, he voivat joskus auttaa meitä.