Kesästä ja naisten välisestä ystävyydestä

Kesäiseen Hankoon sijoittuva Inari Niemen esikoispitkä Kesäkaverit sai alkunsa nelisen vuotta sitten, kun ohjaaja pohti käsikirjoittaja-sisarensa Juulin kanssa aihetta seuraavalle elokuvalle. Sisarukset olivat aiemmin tehneet yhdessä lyhytelokuvan Kesäpaikka (2009), ja molempia kiinnosti tehdä elokuva, jossa olisi vahvoja naishahmoja ja jossa kuvattaisiin näiden välistä ystävyyttä lojaalina, ei kateuden värittämänä. Toinen kiinnostava teema oli ohjaajan mukaan ikä.

KesäkaveritKolmikymppisistä ja heidän kriiseistään perheen perustamisineen on tehty elokuvia, samoin teinikasvutarinoita. 25-vuotiaista osa alkaa ehkä saada lapsia ja vakiintua, osa on vielä aivan hakoteillä eikä tiedä edes mitä haluaisi opiskella. Se on mielenkiintoinen ikä muun muassa ystävyyden kannalta. Halusimme kertoa tarinan sen ikäisistä.

Käsikirjoitus ja elokuvan teemat syntyivät yhteisen pohdinnan ja vuoropuhelun kautta niin, että Juuli kirjoitti lopputuloksen puhtaaksi, ja sitten taas fundeerattiin. Inari Niemi kertoo, että kuvauksiin siirryttäessä tapahtui selkeä vastuun siirtyminen hänelle.

Toisilleen tutut näyttelijät

Casting eli näyttelijöiden valitseminen ja harjoittelu kuuluvat ohjaajan työsarkaan. Elokuvan keskiössä oleva naiskolmikko Anna Paavilainen sekä Iina ja Minka Kuustonen löytyivät koekuvausten kautta.

Inari NiemiEn tuntenut Iinaa ja Minkaa entuudestaan, Annan sen sijaan tunsin. Hauskaa oli, että he tunsivat jo toisensa, joten ei tarvinnut lähteä ihan tutustumisvaiheesta.

Ohjaajalle jo entuudestaan tuttu Hanko valikoitui kuin itsestään kesäisen elokuvan kuvauspaikaksi, sillä Niemen sisarusten perheellä on siellä kesäpaikka, jossa vietettiin lapsuuden ja nuoruuden kesät.

Juuli sai idean, että mitä jos päähenkilöt olisivat kesätarjoilijoina Hangossa. Saimme kuvausvaiheessa tosi paljon apua Hangon kaupungilta.

Ei vain tyttöjen elokuva

Koska elokuva kertoo naisten välisestä ystävyydestä, voisi helposti ajatella, että naiset ovat myös ensisijainen kohderyhmä, jolle elokuvaa markkinoidaan. Onhan niin sanottu chick flick oma tunnustettu ja tuottoisa genrensä. Niemen mukaan hän ei ohjatessaan mieti kohderyhmiä, vaan haluaa tuoda esiin millaista on naisten välinen ystävyys ja miten naisia kuvataan.

KesäkaveritHalusin tuoda elokuvaan sellaisia naisjuttuja, joita ei ehkä niin usein nähdä. Halusin kuvata myös millaista oikeasti on ystävysten, naisten, yhdessäolo. Se on ehkä samaistuttavampaa naiskatsojalle. Toisaalta mieskatsojalle voi olla tosi kiinnostavaa päästä seuraamaan naisten ystävyyttä. Komediallisuus onkin vedonnut myös tosi hyvin miehiin, vaikkei elokuva varsinaisesti kerro heistä.

Elokuvasivistystä laidasta laitaan

Kesäinen Suomi on toiminut lukemattomien elokuvien kulissina, mutta Niemi ei myönnä Kesäkavereilla olleen varsinaisia esikuvia. Käsikirjoitusvaiheessa toki pohdittiin muitakin elokuvia, jotka kertovat samoista aiheista, eli tavallisista ihmisistä, näiden iloista ja murheista ja ikään kuuluvista asioista. Mitään liian dramaattista tapahtumatasolla ei elokuvaan haluttu tai haettu.

Inari Niemi ei osaa tai halua nimetä lempielokuvaa tai -ohjaajaa, mutta elokuvasivistyksen takasivat jo alalla toimineet vanhemmat. Niemi kertoo katsoneensa elokuvia pienestä pitäen laidasta laitaan.

Inari NiemiSelkeää elokuvakasvatuksellista linjaa ei ole ollut. Chaplinin lisäksi olen katsonut superpaljon B-luokan toimintaa. Jossain vaiheessa käytiin katsomassa kaikki leffat isän (ohjaaja Raimo O. Niemi) kanssa. Tuntuu, että itse on saanut vaikutteita todella monenlaisista elokuvista.

Inari Niemi ei usko että elokuvan tekoprosessin tunteminen rikkoisi illuusion tai vaikeuttaisi elokuvista nauttimista katsojana, kunhan tarina vain on hyvä ja vie mennessään.

En mieti elokuvan tekemistä elokuvia katsoessani.

Lue myös