Ennakkoluulojen murtaja

Punttikomedia on Aleksi Delikourasin ensimmäinen pitkä ohjaustyö. Hän on valmistunut taiteen kandidaatiksi Aalto-yliopiston ohjauksen linjalta ja viimeistelee maisteriopintojaan

Kun Yellow Film & TV ilmoitti minulle, että Pekko Pesoselta on tulossa elokuvakäsikirjoitus, innostuin heti. Olen pitkään ihaillut hänen töitään, esimerkiksi Tyttö sinä olet tähti (2005) on upea. Kuullessani tarinan käsittelevän kehonrakennusta ja fitnessiä, ja että kaksi vastakkaista persoonaa tavoittelee harmoniaa yhteisellä projektilla, sanoin heti haluavani tehdä siitä elokuvan vaikka lukematta käsikirjoitusta.

Iina Kuustonen, Aleksi Delikouras, Mikko Töyssy

Luettuani käsikirjoituksen innostuin yhä enemmän, sillä käsikirjoitus oli hyvä. Kehonrakennus ja fitness kärsivät paljon ennakkoluuloista, vaikka salilla käyminen on monen suosikkilaji. Aihepiiri oli minulle myös jo tuttu, sillä olen tutustunut treenaamiseen, salikulttuuriin ja esimerkiksi pakkotoiston foorumeihin jo nuorena.

Delikourasin isä ja äiti käyvät salilla ja hän on käynyt 17-vuotiaasta lähtien. Tutuksi tulleessa maailmassa on hänen mukaansa myös huvittavia piirteitä, joita ei ymmärretä ja joista ei yleisesti tiedetä.

Kehonrakennusmaailmassa on tapahtunumassa myös mielenkiintoinen mullistus. Fitness-lajit ovat alkaneet mennä suosiossaan kehonrakennuksen ohi. Bikini-fitness ei ollut Delikourasille entuudestaan tuttu, joten sen osalta oli tehtävä taustatyötä elokuvaa varten. Hän kävi Pekko Pesosen kanssa fitness-kisoissa, ja Pesonen haastatteli kisaajia sekä entisiä kehonrakentajia. Kävi ilmi, että he ovat poikkeuksetta fiksua, huumorintajuista ja itsereflektiivistä porukkaa.

Iina Kuustonen itse myös kilpailukohtauksissa

Aleksi Delikouras halusi tehdä elokuvasta eräänlaisen supersankaritarinan. Kirjastonhoitaja Kerttu (Iina Kuustonen) kärsii selkävaivoista ja huonosta itsetunnosta. Kehäraakin ja entisen bodarin Vilin (Mikko Töyssy) avulla hän löytää sisäiset uinuvat voimavaransa ja päättää tähdätä fitness-kisoihin. Mutta kuten Hämähäkkimiehen setä tietää sanoa ”Suuri voima tuo myös suuren vastuun.”

PunttikomediaMinua ovat aina kiinnostaneet johonkin asiaan erittäin intohimoisesti suhtautuvat ihmiset. Tiettyyn asiaan kaiken energian panostaminen voi olla voimaannuttavaa, mutta myös tuhoisaa. Elokuvan Vili on entinen bodari, joka on käynyt tämän tuhoisan tien. Hän on pilannut jo terveytensä, ja siitäkin huolimatta hän jatkaa treenaamista.

Iina Kuustonen oli selkeä valinta Kertun rooliin, koska hänellä on kokemusta toimintarooleista, vaativista rooleista ja Delikouras tiesi, että Kuustonen treenaa paljon jo muutenkin. Hän olisi siis luontevasti saatavissa elokuvassa vaadittavaan kuntoon. Mikko Töyssy löytyi koekuvausten kautta. Hän on ensimmäisessä pääroolissaan.

PunttikomediaEmme odottaneet, että Iina pääsisi niin hyvään kisakuntoon. Huomasimme testikuvauksissa, että emme tarvitsekaan hänelle stunttivartaloa, koska hän on uskottavassa kunnossa. Alun perin Iinalle oli tarkoitus palkata kisatilanteisiin stunttivartalo, johon hänen kasvonsa liitetään jälkitöissä. Vitsailin, että Iina on Suomen Tom Cruise – tekee itse stunttinsa ja pystyy melkein mihin vaan. Se, että hän saattoi tehdä kaiken itse, antoi meille paljon mahdollisuuksia.

Kuustonen noudatti tiukkaa treeniohjelmaa ja ruokavaliota, sillä hän halusi tietää miltä hänen roolihahmostaan tuntuu ja millaisessa maailmassa hän elää.

Vili ja Kerttu ovat toistensa vastakohdat. Siinä missä Vili keskittyy liikaa itseensä, Kerttu ajattelee kaikkia muita kuin itseään. Molemmilla on jotain opittavaa toisiltaan. Kertun on opittava Vililtä tervettä itsekkyyttä ja röyhkeyttä, Vilin on opittava Kertulta, että elämässä on paljon muutakin kuin vain oma napa, haba ja lihakset.

Ei liian vakavasti

Punttikomedia kuvattiin Tampereella, Ylöjärvellä ja Nokialla kesällä 2021. Aleksi Delikouras on opiskellut Tampereella ja tiesi, että Tampereella ja lähiseudulla on paljon hyviä kuvauspaikkoja. Kun Tampereella harrastetaan paljon kehonrakennusta ja fitness-lajeja, sekin oli elokuvalle eduksi muun muassa avustajien suhteen. Elokuvan kuntosali oli Nokialla, se tehtiin tyhjästä elokuvaa varten.

Kuvausten tunnelma muistutti Delikourasia siitä, kun hän 14-vuotiaana teki kavereiden kanssa elokuvia. Luova ja rento fiilis on hänelle tänäänkin tärkeää. Mailaa ei pidä puristaa liikaa vaikka kuvauspäivät ovat pitkiä ja paineita on.

PunttikomediaMeillä oli hyvä, luova ja rento fiilis. Ilmapiiri oli kannustava ja avoin. Elokuvan tekeminen oli hauskaa, se on jäänyt erityisesti mieleeni. Iina Kuustonen ja Mikko Töyssy olivat loistavia näyttelijöitä, sillä he eivät ottaneet itseään liian vakavasti ja uskalsivat hullutella pöhköimmilläkin ideoilla. Toivon että tämä kaikki välittyy katsojille.

Punttikomedia viestittää Delikourasin mukaan sitä, että kannattaa tehdä rohkeasti sitä mistä pitää ja löytää oman tien. Ei kannata liikaa miettiä, mitä muut ajattelevat, vaan jos jokin tuntuu omalta ja hyvältä, keskittyy siihen. Elokuva myös murtaa ennakkoluuloja, joita kehonrakennukseen ja fitness-lajeihin liittyy. Kun niihin tutustuu, tieto niistä lisääntyy ja käsitykset voivat muuttua.

Tästä aiheesta ei ole tehty kotimaisia elokuvia. Punttikomedia on ensimmäinen. Ihmiset ovat jo olleet hyvillään elokuvasta.

Myös kirjailija

Aleksi Delikouras on myös kirjailija. Hänet tunnetaan kirjasarjoistaan FatalNinja (2009–2011), joka on feodaaliajan Japaniin sijoittuva trilogia ja Nörtti (2012–2017), josta on ilmestynyt viisi osaa. Sarjan ensimmäinen osa oli Finlandia Junior -ehdokkaana vuonna 2012.

Delikouras on käsikirjoittanut ja ohjannut Nörtti-kirjasarjaan perustuvan tv-sarjan Nörtti: DragonSlayer666 (2017–2019), josta on julkaistu kolme kautta Yle Areenassa. Sen ensimmäinen kausi voitti parhaan lasten ja nuorten -sarjan Venla-palkinnon ja se on Yle Areenan katsotuimpia nuortensarjoja.

Lue myös