Tositarinoita Suomesta
Ulkomaiset suoratoistopalvelut ovat toistaiseksi tarjonneet harmittavan vähän alkuperäistä kotimaista sisältöä. Netflix on esittänyt pääsääntöisesti keskinkertaisia sarjoja sekä elokuvia muista Pohjoismaista, vaan ei Suomesta. Muutosta ei ole linjaan lähiaikoina odotettavissa. Vastuu suomenkielisestä alkuperäismateriaalista on toistaiseksi jäänyt pitkälti Sanoman Ruudun, Telian C Moren, Viaplayn sekä Discoveryn varaan.
Discovery-oston jälkimainingeissa Warner, joka omistaa HBO Max -palvelun, ilmoitti järkeistämistoimenpiteistä, joista yhtenä mainittiin pohjoismaisten tuotantojen hyllytys. Tämä ei pysäyttänyt jo käynnissä olevia projekteja, kuten Antti-Jussi Annalan luotsaama ”ID”-nimellä kulkevaa sarjaa.
Tämän lisäksi HBO Max julkaisee uuden True Story Finland -sarjan marraskuussa. Ohjelma perustuu Aussi-formaattiin True Story with Hamish and Andy, joka käynnistyi viisi vuotta sitten. Amerikkalaisessa versiossa, joka starttasi sekin tänä vuonna, nähdään juontajina näyttelijät Ed Helms ja Randall Park.
Sarjan idea on suhteellisen simppeli. Vierailija kertoo tarinansa, juontavat haastattelevat häntä ja tarinaa on kuvitettu ammattinäyttelijöiden voimin. Suomi-versiossa mukana on muun muassa Paavo Kinnunen, Jukka Rasila, Minka Kuustonen, Satu Tuuli Karhu ja Ville Myllyrinne. Roolituksessa on sovellettu mukavasti laatikon ulkopuolista kaavaa. Murretta linkoavana pohjanmaalaiskaverina nähdään Chike Ohanwe.
Homma on tehokasta, napakkaa ja yllättävän hauskaa, vaikka itse tarina ei ratkiriemukas luettuna olisikaan. Suomi-versiota juontavat Viki (Ville Eerikkälä) sekä Köpi (Juuso Kallio). Kaverit saavat luotua hyvän ja rennon fiiliksen, jossa tavis (tai no Jani Halmetta lukuun ottamatta) kertoo vapautuneesti sattumuksistaan. Hieman liikaa on ehkäpä pakotettua höröttelyä, mutta se ei liiaksi häiritse. Taviksen kertojaääni, haastattelut ja dramatisoidut osuudet pitävät huolen siitä, että juttu rullaa eikä nukahda suvantoihin, kuten joskus kotimaisessakin draamassa käy.
Jaksot käynnistyvät saarnankaltaisella paatospuheella, jonka kerran kuultuaan mieluusti hyppää yli. Studion lavastus on kopioitu alkuperäisestä ja muistuttaa kumman paljon Fox-tv:n Melkein Mensa -kisailua. Kevyen intron jälkeen päästään tarinaan, joiden kuvitettujen pätkien ohjauksesta vastaa Teemu Niukkanen. Juontajat ovat siis ainoa toisteinen asia, mikä on erinomainen ratkaisu. Suomen kokoisessa markkinassa helposti taannuttaisiin käyttämään samoja vakionäyttelijöitä jaksosta toiseen, mutta formaatin ratkaisu toimii hienosti. Sen takia jokainen jakso tuntuu uudelta, eikä paluulta samaan vanhaan.
Ohjelmaan ilmoittautui vapaaehtoisiksi yli 300 hakijaa, joten tarvetta tarinoiden jakoon on.
True Story Suomi ilmestyy kokonaisuudessaan 2.11 HBO Maxille, ja lisäksi sarjaa voi seurata viikoittain TV5:lla 2.11. alkaen.
Lähteet: WBITVP- ja HBO Maxin tiedotus, Netflixin tiedotus.
Seuraava:
Film-O-Holicin vuoden elokuvat 2022
Koronarajoitusten jälkeisen elokuvavuoden ykköseksi suoriutui Elvis.
Edellinen: Terence Hill ja Bud Spencer -toimintakomediat
Terence Hill ja Bud Spencer olivat aikansa ilmiö, kevyen toimintakomedian Ohukainen ja Paksukainen.