YouTube muuntuu kansainväliseksi elokuvafestivaalialustaksi

Koronavirus on iskenyt monien muiden alojen tapaan myös elokuvakulttuuriin, ja monelle elokuvakatselijalle itseni mukaan lukien on tullut ikävä uusia elokuvatuttavuuksia ja -tapahtumia. Vaikka kotona elokuvien katselua ei voi kokemuksellisesti verrata kokonaisvaltaiseen asettumiseen pimeään elokuvateatteriin laajan valkokankaan äärelle, elokuvatapahtumia on sentään saatavilla myös kotisohvalle.

Yksi alkukesän mielenkiintoisimmista tapahtumista on kansainvälinen festivaali We Are One, joka järjestetään 29.5–7.6.2020. Kyseessä on Robert De Niron, Jane Rosenthalin ja Craig Hatkoffin perustaman mediayhtiön Tribeca Enterprises online-elokuvafestivaali, joka järjestää näytöksensä striimaamalla elokuvat ja keskustelutilaisuudet ilmaiseksi YouTubeen. Halutessaan osallistujat voivat lahjoittaa valitsemansa summan hyväntekeväisyysjärjestöille, jotka osallistuvat Covid-19 kampanjoihin.

Verkkotapahtuma tuo yhteen monia katsojille tuttuja elokuvafestivaaleja, joista kukin on saanut valita kuratoimiaan elokuvia osaksi ohjelmistoa. Mukana järjestelyissä ovat muun muassa Berliinin, Cannesin, Sundancen, Sydneyn, Tokyon, Toronton ja Lontoon isot kansainväliset festivaalit, mutta mukana on lukuisia muitakin järjestäjätahoja ympäri maailmaa.

Festivaali pyörähtää toki käyntiin harmillisessa tilanteessa, jossa pääjärjestäjien oma festivaali Tribeca Film Festival on juuri ilmoittanut lopettavansa toimintansa koronapandemian aiheuttamien rahoitushaasteiden takia. Järjestäjät pitävät mahdollisena, että festivaali voidaan tulevaisuudessa herättää henkiin, mutta toistaiseksi We Are One jää heidän viimeiseksi panostuksekseen elokuvakulttuuriin.

Festivaalin ohjelmistossa on yli 100 fiktio- ja dokumenttielokuvaa. Suurin osa elokuvista on lyhytelokuvia, mutta mukaan mahtuu myös 23 kokopitkää fiktioelokuvaa ja kahdeksan dokumenttielokuvaa. Lisäksi mukana on keskusteluohjelmia, musiikkiesityksiä ja virtuaalitodellisuutta. Arkistoiduissa keskusteluissa päästään kuulemaan muun muassa Jackie Chania, Guillermo del Toroa, Ang Leeta, Francis Ford Coppolaa ja Steven Soderberghia.

Ohjelmisto on kasattu eri festivaaleilla viime aikoina esitetyistä elokuvista, aiemmilla festivaaleilla kuulluista keskusteluista ja tältä keväältä peruuntuneista uutuusesityksistä. Vaikkakin osa elokuvista on ollut jo nähtävissä kansainvälisillä festivaaleilla, monia nimikkeistä ei ole aiemmin nähty Suomen kontekstissa.

Ohjelmistossa on mukana myös 13 nimikettä, jotka saavat tapahtumassa maailman ensi-iltansa. Mukana on muun muassa Nate Townsendin ohjaama dokumentti Wake UP: Stories From the Frontlines of Suicide Prevention, joka kertoo amerikkalaisten itsemurhista aina sotaveteraaneista LGBT-yhteisöön ja yliopisto-opiskelijoista aseenomistajiin. Samoin ensi-esityksessä on israelilainen neo-noir televisiotrilleri Losing Alice, jossa (eroottiset) jännitteet nostavat päätään viihdetuotannon maailmassa.

Valittu ohjelmisto edustaa elokuvakulttuureja ympäri maailman. Dokumenttiohjelmistossa voi tutustua meksikolaiseen vankilaan (45 Days in Harvar), jätepuhdistamojen työntekijöihin Teksasissa ja valtamerialuksilla (Beautiful Things), tai vaikkapa kiinalaiseen rautaiseen olympiatason lentopalloilijaan Jenny Lang Pingiin (Iron Hammer).

Fiktiopuolella katsojat vierailevat Macaun kasinon uhkapelimaailmassa (A City Called Macau), kurkistavat surrealistiseen angolalaiseen mysteeriin, joka saa alkunsa rakennuksista tipahtelevista ilmastointilaitteista (Air Conditioner), kokevat kungfua ugandalaisessa toimintaelokuvassa (Crazy World), tanssivat baskimaan musikaaliin tahtiin (Dantza), tai tutustuvat australialaisen murhamysteerin cowboy-etsivään (Mystery Road).

Järjestäjien mukaan tavoitteena on luoda elokuvan kautta yhteisöllisyyttä korona-aikakaudelle. Globaalin verkkotapahtuman kautta he haluavat luoda kokemuksen kansainvälisestä elokuvayhteisöstä sillä aikaa, kun katsojat odottavat pääsyä valkokankaiden äärelle.

Tapahtuman kotisivu: www.weareoneglobalfestival.com