Viides vuosikymmen alkaa virtuaalisesti

Sodankylän elokuvajuhlat aloittaa olosuhteiden pakosta viidennen vuosikymmenensä täysin uudenlaisella konseptilla 10.–14.6.2020.. Teltat ovat muuttuneet FestivalScope-alustaksi, jonne ei tarvitse matkustaa tunteja lentokoneella, junalla tai bussilla.

Yli kolmenkymmenen vuoden ajan elokuvanystävät ovat matkustaneet Sodikseen, mutta tänä vuonna Sodis tulee heidän luokseen. Helsingissä, Tampereella, Turussa, Riihimäellä, Lahdessa – kaikkialla voi kokea eräänlaisen version Suomen komeimmasta festivaalista.

Arvatenkaan se ei tunnu samalta ilman yötöntä yötä, hyttysenpuremia tai muita ikimuistoisia kohtaamisia, mutta ainakin elokuvat on valittu jälleen sydämellä ja hienosti tilanteeseen mukautuen.

Festivaalin teema on eräänlainen ”Sodankylä ikuisesti”, jossa käännetään katseet menneisiin vuosiin ja vuosikymmeniin. Päätös on viisas, sillä uusia ja autenttisia Sodankylä-muistoja ei tältä vuodelta varmasti saa.

Kaksi tärkeintä on kuitenkin mukana: laadukkaat elokuvat sekä kiinnostavat aamukeskustelut.

Sodankylän elokuvajuhlat tarjoavat eräänlaisen best of -kokoelman. Ikimuistoisimmat vieraat nähdään Sodankylän tarjoamalla striimialustalla uudestaan, kun Francis Ford Coppolan, Agnés Vardan, Ettore Scolan, Terry Gilliamin ja monien muiden ohjaajamestareiden aamukeskustelut nähdään kokonaisuudessaan uudestaan.

Festivaali kunnioittaa myös vuoden alussa kuollutta Jörn Donneria näyttämällä hänen aamukeskustelunsa.

Ja elokuvat liittyvät myös tähän Sodankylä ikuisesti -teemaan. Mukaan on mahtunut muutamien ensi-iltaelokuvien lisäksi klassikkoja Sodankylän entisiltä vierailta. Jonkinlaisina ”päävieraina” voitaisi tänä vuonna pitää esimerkiksi Mike Leigh'tä ja Costa-Gavrasia.

Leigh'n tuorein ohjaus Peterloo (2018) kertoo Peterloon verilöylystä Manchesterissa vuonna 1819. Nähtävissä on myös Leigh-klassikko Naked (1993). Costa-Gavrasilta nähdään upouusi Adults in the Room (2019), joka on kiinnostava draama Kreikkaa kohdanneesta talouskriisistä vaalit voittaneiden populistipoliitikkojen näkökulmasta.

Mukana on myös kolme varhaisklassikkoa Miloš Formanilta, Gilliamin ikuisuusprojekti The Man Who Killed Don Quixote (2018), pari Scolan klassikkoa, Claire Denisin kiitelty High Life (2018), harvinaisesti kahteen Oscar-ehdokkuuteen yltänyt dokumentti Hunajan maa (2019), Abel Ferraran Cannesissa ensi-iltansa saanut Tommaso (2019), viime vuoden parhaimpiin elokuviin lukeutuva Nora Fingscheidtin koskettava System Crasher, sekä paljon muuta.

Vaikka vallitsevat olosuhteet muuttavat perinteitä ja käytänteitä, elokuvaa ei pysäytä mikään. Sodankylän elokuvajuhlat järjestetään 10.–14.6.2020.

Festivaalin kotisivu: msfilmfestival.fi