Matti Ijästä, Ismo Kalliota ja Suomi-kulttia Suomalaisen elokuvan festivaalilla

Suomalaisen elokuvan festivaalia vietetään taas Turussa 8.–11.4.2010. Elokuvat esitetään ML Media Liv -teatterissa eli entisessä Dominossa Humalistonkadulla. Eipä Turussa tällä hetkellä muita areenoita elokuville Finnkinon multipleksin lisäksi olekaan.

KatsastusFestivaalin teemoina tarjoillaan tänä vuonna Matti Ijästä, Ismo Kalliota ja Suomi-kulttia. Tuotteliaan uran tehneeltä ohjaaja Ijäkseltä nähdään esimerkiksi Haaveiden kehä (2002), Sokkotanssi (1999) ja kulttiteemaankin sopiva Katsastus (1998). Näyttelijä Ismo Kalliota katsellaan muun muassa elokuvissa Pelikaanimies (2004) ja Yö vai päivä (1962), samoin kulttiteeman alla esitettävässä Renny Harlinin esikoisohjauksessa Born American – Jäätävä polte (1985). Kulttielokuvien kategoriassa on tarjolla vaikkapa Seppo Huunosen Karvat (1974) ja Lampaansyöjät (1972), sekä AJ Annilan kauhuelokuva Sauna vuodelta 2008. Huunonen, Ijäs ja Kallio saapuvat myös festivaalivieraiksi.

Festivaali tarjoaa tuttuun tapaan elokuvien lisäksi seminaareja ja oheistapahtumia. Suomi-kultti- ja Ijäs-aiheiset seminaarit pidetään Turun pääkirjaston Studiossa ja puhujina kuullaan tutkija Kaisa Kurikkaa ja Jukka Sihvosta, Kimmo Ahosta, Jari Sedergreniä, kirjailija Kari Levolaa ja Juri Nummelinia. Oheistapahtumina on tänä vuonna muun muassa Suomifilmibingo Bar Kukassa, Suomalaisen elokuvamusiikin levyraati Dynamossa, Elokuvavisa Bar Bristolissa sekä Suomi-kultin ilta Kortteliravintola Kertussa, jossa on myös esillä Suomi-kultti-aiheinen elokuvajulistenäyttely. Oheistapahtumat järjestää Humanistisen ammattikorkeakoulun kulttuurituotannon linja ja niihin sekä seminaareihin on vapaa pääsy.

Festivaalin järjestää 19. kertaa Varsinais-Suomen elokuvakeskus yhteistyössä Kansallisen audiovisuaalisen arkiston ja Yleisradion tv-arkiston kanssa.

Lisätietoja ja festivaaliohjelma kokonaisuudessaan kotisivuilla: www.suomalaisenelokuvanfestivaali.fi

Lue myös