Festivaali soittaa maan syntistä laulua

Nelipäiväinen Suomalaisen elokuvan festivaali avautuu tänä vuonna 14. kerran. Festivaali esittelee tavalliseen tapaansa vanhempaa kotimaista elokuvaa. Päävieraana on ohjaaja Rauni Mollberg, jonka tunnetuinta tuotantoa festivaaleilla nähdään. Elokuvanäytösten lisäksi festivaalilla on tällä kertaa erityisen runsas oheisohjelmisto.

Mollbergin tuotannosta festivaaleilla nähdään elokuvat Maa on syntinen laulu, Milka ja Tuntematon sotilas sekä kaksiosainen tv-elokuva Siunattu hulluus. Mollbergin tuotantoon perehdytään myös tutkimuksen näkökulmasta, kun kolme tutkijaa esitelmöivät näkökulmistaan Mollbergin tuotantoon. Festivaaleille saapuu myös useita Mollbergin läheisiä työskentelytovereita, jotka sekä alustavat elokuvia että esiintyvät keskustelutilaisuudessa.

Tähtiloistoa festivaaleille vierailullaan tuovat teatterineuvos Kyllikki Forssell sekä näyttelijä Leni Katajakoski. Kumpaisenkin näyttelijätyöstä nähdään näytteitä festivaaleilla. Kyllikki Forssellin elokuvista nähdään perjantaina debyyttielokuva Nuoria ihmisiä ja lauantaina elokuvat Kolmiapila ja Ylijäämänainen. Sunnuntaina nähdään kaksi Leni Katajakosken tähdittämää elokuvaa: Patarouva ja Kaks’ tavallista Lahtista.

Yksi tämän vuoden mielenkiintoisimmista erikoisuuksista kuuluu musiikin saralle. Lauantaina Panimoravintola Koulussa nähdään rockyhtye Viikatteen musiikkivideoita, joissa näkyvät vanhan suomalaisen elokuvan vaikutteet. Samalla maailman ensi-iltansa saa Viikatteen uusin video Tie. Videoita ovat paikalla kommentoimassa yhtyeen keulahahmo Kaarle Viikate sekä musiikkivideoiden ohjaaja Joonas Berghäll.

Oheisohjelmistoon kuuluu myös Leevi Korkkulan valokuvanäyttely Elämän virrassa. Näyttely on kunnianosoitus Olavi Virralle, joka olisi tänä vuonna täyttänyt 90 vuotta. Näyttelyn pääosassa ovat harvinaiset valokuvat, joissa Olavi Virta esittelee esimerkiksi kotiaan ja perhettään. Näyttely on eräänlainen joutsenlaulu, sillä kuvat otettiin vain vähän ennen Virran talousongelmia ja avioeroa.

Festivaalijohtaja Tommi Römpötti mainitsee tämän vuoden erikoisuuksista lauantaina esitettävän Tukkijoella-elokuvan. Mykkäelokuva nähdään värirestauroituna ja aidon elävän musiikin säestyksellä, mikä tulee olemaan ainutlaatuinen kokemus.

Römpötti pitää Suomalaisen elokuvan festivaalin antia muutenkin tärkeänä kotimaisten elokuvafestivaalien kentällä.

– "Suomessa ei ole toista vastaavaa festivaalia, joka keskittyisi nimenomaan vanhempaan kotimaiseen elokuvaan."

Lisätietoa festivaalista ja ohjelmasta osoitteessa www.vselokuvakeskus.net/sef.html.