Uusi festivaali jatkaa Artisokan jalanjäljissä
Helsingissä 4.–7. huhtikuuta järjestettävä Season Film Festival on uusi tulokas pääkaupunkiseudun varsin vireällä festivaalikentällä. Helsinki International Film Festival – Rakkautta & Anarkiaa ry:n organisoima elokuvatapahtuma korvaa vuodesta 2001 järjestetyn Artisokka-festivaalin, joka nosti esille erityisesti naispuolisia elokuvantekijöitä ja naisia koskettavia aiheita. Festivaalikoordinaattori Outi Rehnin mukaan ajat ovat muuttuneet siten, ettei erilliselle naiselokuvafestivaalille ole enää tilausta.
Monet naispuoliset elokuvaohjaajat eivät enää halua profiloitua sukupuolensa mukaan. Esimerkiksi Cannesin elokuvajuhlilla nousi viime vuonna kohu, koska festivaalin kilpasarjassa ei ollut yhtään naisen ohjaamaa elokuvaa. Naisohjaajat sanoivat tähän, etteivät he halua elokuviaan kilpailuun vain sen vuoksi, että ovat naisia.
Artisokan ohjelmisto oli jo muutaman vuoden ajan käynyt läpi muutosta ja laajentunut. Ohjelmistoon oli tullut mukaan ennakkonäytöksiä tulevista ensi-illoista. Artisokka nimenä liittyi niin vahvasti naistekijöihin, että festivaalin nimi muutettiin Season Film Festivaliksi. Nimenmuutos ikään kuin virallisti ohjelmiston muutoksen. Vain naisohjaajille omistettu festivaali tuntui yksinkertaisesti liian rajoittavalta.
Season Film Festival näyttää tuoreita laatuelokuvia tekijän sukupuoleen katsomatta. Reilu kolmasosa ohjelmistosta koostuu ennakkoensi-illoista. Mukana on kuitenkin niin monta naistarinaa, ettei eroa entiseen juuri huomaa. Rehn korostaakin uuden festivaalin sukupuolitietoisia juuria.
Myös naistekijöiden elokuvia on edelleen tärkeää nostaa esiin, joten Season Film Festival haluaa jatkaa Artisokan perinteitä. Elokuvien esittelyssä Season kuitenkin asettaa kaikki tekijät samalle tasolle.
Malickin ja Mungiun uutuudet jakavat mielipiteitä
Festivaalin avajaiselokuvana nähdään Terrence Malickin To the Wonder, joka on saanut hyvin ristiriitaisen vastaanoton maailmalla. The Tree of Lifen sisarteoksena pidettyä elokuvaa on moitittu tekotaiteellisuudesta ja liiasta kokeellisuudesta. Malickilla on kuitenkin aina myös ymmärtäjänsä, ja esimerkiksi The Guardianin kriitikko Peter Bradshaw hehkuttaa elokuvan kauneutta ja rohkeutta. Pääosissa nähdään lähes vuorosanoitta jätetty Ben Affleck ja 007 Quantum of Solacen Bond-tyttö Olga Kurylenko. Teatterilevitykseen elokuva tulee toukokuun alussa.
Toinen mielipiteitä jakanut teos on romanialaisen Christian Mungiun Yli vuorten, joka on tositapahtumiin perustuva kuvaus kahden lastenkodissa kasvaneen tytön keskinäisestä suhteesta. Voichita (Cosmina Stratan) viettää yksinkertaista elämää luostarissa, Alina (Cristina Flutur) on työskennellyt tarjoilijana Saksassa. Alina tahtoisi rakastamansa Voichitan mukaansa Saksaan, mutta luostarin säännöllisestä rytmistä turvaa hakeva Voichita ei halua lähteä. Vähitellen tapahtumat alkavat kehittyä suuntaan, joka tuo mieleen Pirjo Honkasalon dokumentin Tanjuska ja seitsemän perkelettä (1993).
Cannesissa ensi-iltansa saanut Yli vuorten on kiehtova ja ajatuksia herättävä tarina, jota seuraa jännittyneen uteliaisuuden vallassa alusta loppuun saakka. Osa ulkomaisista kriitikoista on tuominnut elokuvan hitaaksi ja pitkäveteiseksi, eikä sitä ole pidetty samanlaisena täysosumana kuin Mungiun vuoden 2007 Cannes-voittajaa 4 kuukautta, 3 viikkoa, 2 päivää. Minusta elokuvan kahden ja puolen tunnin kesto ei tuntunut sekuntiakaan liian pitkältä. Season Film Festivalin vieraiksi saapuvat Cosmina Stratan ja Cristina Flutur jakoivat Cannesissa parhaan naisnäyttelijän palkinnon, ja Mungiu palkittiin ansaitusti parhaasta käsikirjoituksesta.
Kilvoittelua ja muotia
Uskonto on tapetilla myös itävaltalaisen Ulrich Seidlin elokuvassa Paradise: Faith, joka on hänen Paratiisi-trilogiansa toinen osa. Katolinen röntgenhoitaja Anna Maria (Maria Hofstätter) on omistanut elämänsä Jeesukselle. Onnettomuudessa rampautunut, islaminuskoinen aviomies Nabil (Nabil Saleh) ei katso vaimonsa fundamentalismia hyvällä. Absurdin komiikan läpitunkema elokuva on yhtä vangitseva kuin edeltäjänsä Paradise: Love, joka kuvasi keski-ikäisen naisen rakkaudennälkää ja Afrikan seksiturismia.
Festivaaliohjelmiston kevyempää laitaa edustaa brittiläinen Albatross, joka lienee yksi Seasonin artisokkamaisimmista elokuvista. Kirpeänsuloisen nuoren naisen kasvutarinan pääosassa nähdään Downton Abbeystä tuttu Jessica Brown Findlay. Pohjoismaista ohjelmistoon on poimittu Norjan kaikkien aikojen kallein elokuva, historiallinen meriseikkailu Kon-Tiki sekä ruotsalainen Syödä, nukkua, kuolla, joka nappasi kaikki tärkeimmät Guldbagge-pystit ennakkosuosikki Call Girlin nenän edestä.
Hongkongilaisen Ann Huin A Simple Life on lukuisilla festivaaleilla palkittu kertomus elokuvatuottajasta ja hänen iäkkäästä kotiapulaisestaan. Dokumentteja Season Film Festivalin ohjelmistossa on kaksi: palkitun Kim Longinoton uunituore Salma sekä Kirby Dickin Oscar-ehdokkaanakin ollut The Invisible War, joka kertoo Yhdysvaltain armeijassa raiskattujen naisten kokemuksista.
Season Film Festivalin yhteydessä järjestettävä Fashion Film Festival täydentää viikonlopun elokuvatarjontaa muotiaiheisilla tai puvustukseltaan huomionarvoisilla elokuvilla. Tarjolla on muun muassa ranskalainen pukudraama Farewell My Queen, jossa mallikaunottaret Léa Seydoux ja Virginie Ledoyen näyttelevät kuningatar Marie-Antoinetten hovinaisia. Toukokuussa ensi-iltansa saavaa Baz Luhrmannin The Great Gatzbya ennakoiden festivaalilla esitetään myös Jack Claytonin ohjaama Kultahattu (1974), joka palkittiin aikoinaan parhaan puvustuksen Oscarilla. F. Scott Fitzgeraldin klassikkoromaaniin perustuvan elokuvan pääosissa nähdään Robert Redford ja Mia Farrow.
Lisätietoja molemmista festivaaleista, esitysajoista ja -paikoista: www.seasonfilmfestival.fi
Seuraava:
Suomalaisen elokuvan festivaali 2013 -esittely
On taas se aika keväästä, kun Turussa pidetään Suomalaisen elokuvan festivaali.
Edellinen: Helsinki Cine Aasia 2013 -esittely
Aasialaista nykyelokuvaa tarjolla Helsingissä 14.–17. maaliskuuta.