Luonnon helmassa
Luontoarvot ovat jälleen keskiössä Saimaan rannalla nelipäiväiseksi laajenevalla SINFF – Savonlinnan kansainvälisellä luontoelokuvafestivaalilla 18.–21.8.2022. Ohjelmistossaan biosentrismin esiintuontiin ja ruohonjuuritason luonnonsuojeluun fokusoituva festivaali on ottanut 2010-luvulla ansaitusti aikaisempien kaupungissa järjestettyjen kaupallisempien elokuvatapahtumien paikan.
Nyt kahdettatoista kertaa Savonlinnan historiallisessa ja vesistöisessä sydämessä usealla esityspaikalla käynnistyvä poikkitaiteellinen SINFF tarjoaa 15 elokuvanäytöstä, jotka sisältävät kotimaisia ja kansainvälisiä uutuuksia, dokumentteja, kokeellisia ja lyhytelokuvia sekä ulkoilmanäytöksiä. Elokuvanäytösten lisäksi SINFFiin kuluu entisessä veturitallissa toimivassa House of Olafissa järjestettäviä festariklubeja.
Festivaalin avajaiselokuvana Suomen ensi-iltansa saa Riikka Kaihovaaran dokumentti Kuningattaren kuolema (2022), joka pureutuu pölyttäjäkadon juurisyihin ja sen katastrofaalisiin seurauksiin. Kuten Albert Einstein aikanaan totesi: ”Jos mehiläiset kuolevat, ihmiskunnalla on vain neljä vuotta elinaikaa”. Uutta kotimaista elokuvaa onkin festivaalilla laajasti esillä ja näytöksiin on saatu vieraiksi useita elokuvantekijöitä keskustelemaan teostensa ajankohtaisista aiheista.
Ohjelmistoon sisältyy keväällä ilmestynyt eläinaktivismista kertova dokumentti Eläinoikeusjuttu (2022) sekä kotikutoisen rehellinen Norppamiehen testamentti (2021) hylkeitä koko uransa puolustaneesta Juha Taskisesta. Vastapainona realismille on festivaalille saatu juuri ilmestynyt satumainen lastenelokuvahelmi Sihja – kapinaa ilmassa (2022).
Vesialueiden patoamisen ongelmallisuus välittyy Sompion alueen luontoa ja kulttuuria muuttaneiden tekoaltaiden vaikutuksia kuvaavissa dokumenteissa Sompio (1962) ja Hukutettu maa (1990). Ne nostavat mieleen luonnon kanssa sopusointuisen maalaiselämän tuhoamisen energiateollisuuden tarpeisiin Larisa Šepitkon mestarillisessa elokuvassa Jäähyväiset Matjoralle (Proštšanije, 1983).
Luonnon valjastamisen ongelmia käsittelevät kaksi nykyaikaan vahvasti sitoutuvaa elokuvaa. Saksalaisen energiatuotannon haasteet ovat ydinvoimaloiden purkamista ja ydinjätteen säilömistä seuraavan dokumentin Nuclear Forever (2020) keskiössä. Yönäytöksessä päästään toisen fuusioreaktion vaaroja ja ihmisten luonnon kunnioituksen puutetta byrokratiasatiirin keinoin analysoivan elokuvan Shin Godzilla – Godzillan paluu (2016) pariin, joka osaa myös arvostaa klassikkohirviönsä kumipukuisia juuria.
Planeettamme elinympäristön muodostavia elementtejä hiiltä, tulta ja jäätä sekä maan puita ja sieniä kuvataan monipuolisesti eri näkökulmista festivaalilla esitettävissä dokumenteissa. Carbon – The Unauthorized Biography (2022) johdattaa hiilen elinkaareen ja merkitykseen. Into the Ice (2022) taas vie klassisten seikkailuelokuvien hengessä visuaaliselle matkalle Grönlannin sulavan napajäätikön pinnalle ja sen alaisiin syvyyksiin.
Yhteistyössä Savonlinnan Uuden Taidemuseon (SLUT) kanssa järjestetään näytös Jan Ijäksen jätettä eripuolilla maailmaa tutkivasta kokonaistaideteoksesta Waste Vol. 1. Upean tunnelmallisen Sulosaaren metsänäytöksessä taas päästään fiktiivistä ja dokumentaarista ilmaisua sisältävien uusien ympäristöaiheisten kansainvälisten lyhytelokuvien pariin. Saaren luonnon keskellä järjestetään oheistapahtumina muun muassa karjankutsua sekä lintubongausta
Riihisaaren festarisaunassa lämmittelyn lisäksi saarella voi myös poikkeuksellisesti leiriytyä festivaalin aikana. Tapahtuman aikaisempien vuosien kohokohtiin kuuluu Elokuvapiknikin mykkäelokuvanäytös tällä kertaa ukrainalaisen Mikhail Kaufmanin avantagarde-elokuvasta In Spring (Vesnoy, 1929), jonka säestävät Sirkka Kosonen ja Markus Pesonen. Sen vapaaehtoinen pääsymaksu menee Ukrainan sodasta kärsivien hyväksi.
Nyt kannattaa siis suunnata Savonlinnaan nauttimaan loppukesän luonnon helmassa järjestettävästä monipuolisesta elokuva- ja kulttuurifestivaalista.
Lisätietoja festivaalista, ohjelmasta ja lipuista: www.sinff.fi
Seuraava:
Espoo Ciné 2022
Elo–syyskuun vaihteessa järjestettävä Espoo Ciné kunnioittaa eurooppalaista elokuvaa.
Edellinen: Sodankylän elokuvajuhlat 2022
Parin vuoden tauon jälkeen Sodankylässä katsellaan elokuvia keskiyön auringon alla.
Tällä viikolla
Uusimmat
- Arto Halonen ja Jälkeemme vedenpaisumus haastattelu
- Jälkeemme vedenpaisumus ensi-ilta
- Astrid Lindgrenin joulutarinoita ensi-ilta
- Otso Tiainen ja Shadowland haastattelu
- Shadowland ensi-ilta
- Woman of the Hour ensi-ilta
- Konflikti dvd
- Quisling: Viimeiset päivät ensi-ilta
- Tiedustelijat ensi-ilta
- Epäonnistunut tyhjyys ensi-ilta