Elokuvia ympäri maailmaa

Yksi syksyn kohokohdista Etelä-Suomessa, Rakkautta & Anarkiaa festivaali, on taas täällä 15– 25. syyskuuta. 35:ttä kertaa järjestettävällä festivaalilla on suuri kattaus niin kotimaista kuin ulkomaista elokuvaa pitkässä ja lyhyessä muodossa. Tarjolla on 141 pitkää ja 160 lyhyttä elokuvaa aina dokumenttielokuvista animaatioihin.

Festivaalin avaa suosiota maailmalla nostattanut ruotsalainen Triangle of Sadness (2022), ja sulkee toinen kriitikoiden ylistämä irlantilainen elokuva The Banshees of Irisherin (2022). Festivaalin kotimaisista Mikko Myllylahden Metsurin tarina (2022) saa teatteri-ensi-iltansa lokakuun alussa ja tulee nähtäväksi myös Ylelle. Mielenkiinnolla odotan myös Olivia Wilden Venetsian elokuvafestivaalilla ensi-iltansa saaneen ja vakuuttavia näyttelijänimiä sisältävää teosta Don’t Worry Darling (2022).

Ylen kautta pääsee festivaaliin osaksi monen elokuvan myötä. Kokonainen lista on nähtävissä festivaalin verkkosivuilla, mutta esimerkeiksi nostan ainakin alkukeväänä Oscar-ehdokkaana olleen norjalaisen kokopitkän elokuvan The Worst Person in the World (2021). Myös suomalainen vähemmän tunnettu mutta hieno Saara Cantellin teos Kohtaamisia (2009) on nähtävissä Ylen kautta. Viime vuonna festivaaleilla tutuksi tullut Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia (2021) on niin ikään katsottavissa tv:n välityksellä kuin elokuvateattereissa festivaalin aikana.

Animaatioista nostan esille Hayao Miyazakin klassikkoteoksen Naapurini Totoro (1988), joka on tuttu vuosikymmenien ajan. Nyt sen pääsee näkemään valkokankaalta, joka on Ghibli-faneille taattua luksusta. Suomalaista animaatiota edustaa Muumipapan urotyöt (2022), jonka parissa yhtä lailla Totoron myötä myös nuoremmat elokuvakävijät viihtyvät aikuisten rinnalla. Aikuisempaan makuun on tarjolla kokoelma lyhytanimaatioita, joista löytyy monenlaisia teemoja moneen makuun.

Erikoisempia elokuvia on tuttuun tapaan tarjolla. Ruandalainen sci-fi-musikaali Neptune Frost (2021) vaikuttaa mielenkiintoiselta, ja on poikkeuksellinen tuotanto kyseisestä maasta. Once Upon a Time in Ugandaa (2021) on kuvailtu hillittömäksi dokumenttielokuvaksi, jota ei kannata ohittaa. Suomalainen supersankari pääsee seikkailemaan nimikkolyhytelokuvassaan Black Peider (2021).

Eteläkorealainen elokuva jatkaa voittokulkuaan maailmanvalloituksessa, ja yksi menestynyt kokoillan elokuva on myös Rakkautta & Anarkiassa esillä. Park Chan-wookin uutuus Decision to Leave (2022) on kutkuttava psykologinen trilleri hahmojen ihmissuhteista ammentaen vaikutteita film noirista.

Festivaalin aikana järjestetään ilmaisia R&A Talks-tapahtumia. Niiden aiheet ja aikataulut löytyvät festivaalin nettisivuilta. Perjantaina 17.9. on vuorossa festivaalin 35-vuotissyntymäpäiväjuhlat Kaapelitehtaalla, jossa luvataan tanssia, musiikkia ja live-esityksiä pikkutunneille asti.

Lisätietoa ja ohjelmisto festivaalin kotisivulla: hiff.fi