Tuttuja kasvoja, uusia tilanteita

Rakkautta & Anarkiaa festivaali on varttunut kolmenkymmenen vuoden kypsään ikään. Pyöreitä vuosia juhlistetaan täydellä kattauksella kansainvälisiä festivaalihelmiä 14.9.–24.9.2017. Tänä vuonna nousevat erityisesti esiin tutut tekijät sekä ulkopuolisuuden teemat.

Juhlavuosi on laajentanut festivaalin vaikutusaluetta, kun menneitä muistellaan näyttävästi esimerkiksi YleTeeman ohjelmistossa ja Orionissa esitettävässä KAVA:n juhlasarjassa. Festivaalin kehittyminen nykyisiin uomiinsa on myös ikuistettu kansien väliin Kalle Kinnusen ja Lauri Lehtisen toimesta vasta ilmestyneessä historiikissa 30 vuotta rakkautta ja anarkiaa.

Vuosien varrella Rakkautta & Anarkiaa festivaaliohjelmasta on noussut esiin monia tekijöitä, joista on tullut uusien ohjelmistojen vetonauloja. Esimerkiksi Yorgos Lanthimosin taannoisen yleisösuosikin The Lobsterin (2015) seuraaja The Killing of a Sacred Deer nähdään nyt gaalapaikalla ja 2015 ohjelmistossa Mediterranealla ihastuttanut Jonas Carpignano saapuu A Ciambra -elokuvansa mukana jopa festivaalille vieraaksi. Alex Ross Perryn Golden Exits, Fatih Akinin Goodbye Berlin, Hong Sang-soonin On the Beach at Night ja Claire Denisin Un Beau soleil intérieur ovatkin jo varmaan ympyröitynä monien festivaalikävijöiden aikatauluista.

Cannesin elokuvajuhlien johtajana parhaiten tunnettu Thierry Frémaux on varmasti kiinnostavin tämän vuoden festivaalivieraista. Hän saapuu Helsinkiin esittelemään Lumière! -projektiaan, joka on Frémaux’n kuratoima ja taustoittama kokoelma Lumièren veljesten lyhytelokuvista. Hänen kosketuksensa elää kuitenkin voimakkaana myös ympäröivässä festivaaliohjelmistossa, sillä Cannesin pääsarjan ja Un Certaine Regardin elokuvista useat ovat löytäneet tiensä myös helsinkiläisfestivaalin valkokankaille. Päätöselokuvana nähdään esimerkiksi Ruben Östlundin Kultaisella palmulla palkittu The Square.

Tarinat ulkopuolisuudesta nousevat festivaalitarjonnan punaiseksi langaksi ja aihetta käsitellään monesta näkökulmasta. Syyt ulkopuolisuudelle voivat olla yhteiskunnallisissa rakenteissa, fyysisissä välimatkoissa tai yksilössä itsessään. Saamelaisveressä Elle Marja joutuu eugeniikkaan innostuneen koululaitoksen armoille 1930-luvun Ruotsissa, kun A Ciambrassa romanipoika yrittää löytää oman ryhmänsä italialaiskaupungin kaduilla. The Red Turtle pohtii ihmisten pakottavaa tarvetta seuralle autiolle saarelle rantautuneen miehen tarinan kautta. Carrie Philbyssa taas neljä vuotta etuajassa valmistunut nuori nainen saa huomata olevansa eri elämäntilanteessa kuin muut vastavalmistuneet.

Ulkopuolisuus voi myös tarjota uudenlaisen näkökulman maailmaan. Their Finest pohtii naisten asemaa miesvaltaisella elokuva-alalla toisen maailmansodan varjossa, kun paikka kirjoittajana avautuu sihteeriksi pestatulle Catrinille. Naisille suunnattujen propagandaelokuvien repliikkien kirjoittamista pidettiin sihteerikköjen puuhasteluna, mutta Catrinilla on kunnianhimoisempia ajatuksia. Aquariuksessa Clara ei taivu muuttamaan pois kotoaan, kun tuttu asuinalue joutuu purku-uhan alle. Siinä, missä muut näkevät arvokaan tontin, hän näkee historiaa täynnä olevan kotitalon.

Tänäkin vuonna Rakkautta & Anarkiaa tuo valkokankaille paljon naisohjaajien elokuvia ja huomattavaa on, kuinka monta niistä on kiiteltyjä debyyttiohjauksia. Julia Ducournaun Raw, Anna Rose Holmerin The Fits, Hope Dickson Leachin The Levelling sekä Léonor Serraillen Montparnasse Bienvenue ovat näistä tulevaisuuden nimistä vain muutamia. Vaikka 30-vuotista taivaltaan juhliva festivaali ei ole unohtanut juuriaan, ovat sen silmät suunnattuna tiukasti tulevaisuuteen.

Lisätietoa festivaalista ja ohjelmistosta: hiff.fi