Maksimaalisesti kauhua, toimintaa ja scifiä

Halloweenia ei voi väittää järin suomalaiseksi juhlaksi. Yksi asiaa saapuu kuitenkin jälleen varmasti kuin viikatemies pelastamaan pelon- ja outoudennälkäisten pyhäinpäivän tunnelman. Se on Night Visions Maximum Halloween 3014 -festivaali, joka järjestetään Helsingissä 28.10.–2.11.2014 isompana kuin koskaan, lähes 40 elokuvan voimin. Jotain festivaalin maksimaalisesta koosta kertoo sekin, että se valtaa nyt ensimmäistä kertaa Kaisaniemen Kinopalatsin.

Henry: Portrait of a Serial KillerNight Visionsin päävieraana on tänä syksynä yhdysvaltalaisohjaaja John McNaughton, jonka festivaaliohjelmistoon valittujen elokuvien välillä on lähes kolmenkymmenen vuoden ikäero. McNaughtonin ohjaama Henry: Portrait of a Serial Killer (1986) on armoton ja häiritsevä elokuva sarjamurhaaja Henry Lee Lucasista. Lisäkuriositeettina sarjamurhaajaklassikosta mainittakoon, että sen nimihenkilöä esittää, myöhemmin esimerkiksi TV-sarja Walking Deadista tuttu, Michael Rooker. McNaughton on festivaalilla esittelemässä myös uusinta psykologista trilleriään The Harvestia (2013), joka on vahvan näyttelijävetoinen kuvaus yhden perheen kieroumista.

Tälläkin kertaa Night Visions tarjoilee monia kiiteltyjä elokuvauutuuksia ensimmäisenä Suomessa. Avajaiselokuvana on ohjaaja Adam Wingardin ja käsikirjoittaja Simon Barrettin (V/H/S, V/H/S 2) uutuustrilleri The Guest (2014), jonka juoni tuo mieleen Epäilyksen varjon (1943) ja Brothersin (2009). Muita kovia uutuuksia ovat esimerkiksi Jake Gyllenhaalin tähdittämä synkeä trilleri Nightcrawler (2014), robottien problemattiikkaa pohtiva Autómata (2014) sekä 80-luvun henkeen tehty Cold in July (2014).

Ruotsalainen hetkiKotimaisuus pääsee Night Visionsissa tänä syksynä arvoonsa, sillä festivaalilla saa maailmanensi-iltansa tunnettujen suomalaisnäyttelijöiden (Hannu-Pekka Björkman, Minna Haapkylä, Elina Knihtilä, Tommi Korpela,) ja kirjailija ja kääntäjä Teemu Kaskisen poikkeuksellinen yhteisohjaus Ruotsalainen hetki (2014). Coen-henkiseksikin luonnehditussa mustassa komediassa yritetään hankkiutua eroon mystisestä mattorullasta, mutta päädytäänkin kaivelemaan menneitä odottamattomin seurauksin. Festivaalin Finlandia-gaalassa esitetään myös Aleksi Mäkelän aikanaan poikkeuksellinen Suomi-action Romanovin kivet (1993), josta voi hakea vastapainoa, mikäli television itkevä Samuli Edelman on alkanut tympiä.

Myös merkittävä kotimainen ponnistus, Nuntius, saa Night Visionsissa peräti kolme esitystä. Se on Jori Hulkkosen ja Jimi Tenorin yhteistyönä syntynyt audiovisuaalinen scifi-teos, jossa muukalainen saapuu maapallolle etsimään ratkaisua kotiplaneettaansa kohdanneeseen vitsaukseen. Nuntiuksen ääniraita soitetaan esityksessä livenä, eikä siitä tai itse elokuvasta ole tarkoitusta tehdä tallennetta markkinoille.

Masters of the UniverseNight Visions kunnioittaa tällä kertaa myös 80-luvun toimintaelokuvillaan tähtiä leiponutta Cannon Films -tuotantoyhtiötä. Festivaalilla nähdään Cannon Filmsin historiaa ja etenkin yhtiön perustajavisionäärien Menahem Golanin ja Yoram Globusin välistä suhdetta käsittelevä tuore dokumentti The Go-go Boys: The Inside Story of Cannon Films (2014). Tuotantoyhtiön elokuvia festivaalin ohjelmistossa ovat Charles Bronsonin tähdittämä kovaksikeitetty 10 to Midnight (1983), Chuck Norrisiin nojaava ja vakavassa patriotismissaan hulvaton Invasion U.S.A (1985) ja Dolph Lundgrenin lihaksilla koristeltu nostalgiatrippi Masters of the Universe (1987).

Kauhun kivijalka on tämän syksyn Night Visionsissa rakennettu roiskeisten Texas Chain Saw Massacren (1974) ja The Beyondin (1981) varaan. Uudempaa kauhua festivaalilla edustavat esimerkiksi seksiä ja kauhua yhdistelevä It Follows (2014), maailmanlopun visiointi These Final Hours (2013) sekä home invasion -elokuva White Settlers (2014), josta paikalla on myös tekijäedustusta. Kevennyksen kaipuuseen taas voi katsoa vampyyriskeneä parodisoivan mukadokumentin What We Do in the Shadowsin (2014).

Ennakkopoimintoja festivaalin tarjonnasta blogissa:
- Ihmisluonnon auringonpimennys
- Vampyyreitä, ihmissusia ja sarjakuvaa

Lisätietoja festivaalista ja sen ohjelmistosta osoitteessa: www.nightvisions.info