Tampereella äänekästä mykkää 4. toukokuuta

Ihka ensimmäistä kertaa järjestettävä Loud Silents tuo Tampereelle oman mykkäfestarin lauantaina 4. toukokuuta. Yhdelle päivälle on saatu yllättävän monipuolinen kooste: klassikkofilmejä ja ihan uutta mykkää, Suomesta ja Yhdysvalloista. Eikä festareilla ole hiljaista, sillä jokaista elokuvaa säestävät hyvin mielenkiintoiset live-esiintyjät. Festivaalin taustalla on ryhmä elokuva-, musiikki- ja tuotantoalan nuoria ammattilaisia, jotka haluavat edistää suomalaista mykkäelokuvakulttuuria.

MustalaishurmaajaOhjelmisto koostuu neljästä pitkästä elokuvasta. Ensimmäisenä esitetään Valentin Vaalan Mustalaishurmaaja (Suomi 1929), pääosassa Teuvo Tulio. Elokuva toimi lähtölaukauksena näiden kahden suomalaisen huipputekijän urille ja mustalaisleiriin sijoittuva melodraama sisältää monia käänteitä tuttuun Tulio-tyyliin. Elokuvaa säestää kotimainen Sigi Tolo -kokoonpano, jonka tulkintaa mustalaisleiristä rytmittävät äänimatot, beatbox, huuliharppu sekä itämaiset tanssihitit. Mukana on tuttuja muusikoita muun muassa Magyar Possesta ja Kuusumun Profeetasta.

Toisena elokuvana näytetään Charles Reisnerin ohjaama Buster Keaton -elokuva Laivakalle nuorempi (Steamboat Bill Jr., Yhdysvallat 1928). Keatonin herkkä runopoika on törmäyksessä miehisen kulttuurin kanssa: kokematon nuorukainen saapuu töihin isänsä siipiratasalukselle. Klassinen juonikuvio on kilpailevien perheiden nuorten orastava suhde ja elokuva on tunnettu erityisesti lopun hurjasta pyörremyrskykohtauksesta. Säestyksestä vastaa freejazz-yhtye Black Motor, joka improvisoi vapaasti mutta luo myös hienoja melodisia tunnelmia.

Just One Kiss – The Fall of Ned Kelly Kolmas elokuva on mielenkiintoinen uusi suomalainen, Sami van Ingenin Just One Kiss – The Fall of Ned Kelly (Suomi 2009). Van Ingen on kuva- ja videotaiteilija, joka kokoaa vanhoista filminpätkistä yhdistelemällä ja käsin muokkaamalla taideteoksia. Australian kansalliselta elokuva-arkistolta saadusta materiaalista on koostettu rekonstruointi maailman ensimmäisestä kokopitkästä elokuvasta, The Story Of The Kelly Gangista (1906). Elokuva noudattelee alkuperäisen rakennetta, mutta säilyneen materiaalin rinnalle on luotu kohtauksia sattumanvaraisista filminpätkistä. Kokeellisen elokuvan rinnalla kuullaan 1970-luvun rokkia, bluesia ja psykedeliaa yhdistelevää Death Hawksia.

Sunrise – A Song of Two HumansF.W. Murnaun Auringonnousu (Sunrise – A Song of Two Humans, Yhdysvallat 1927) nähtiin valkokankaalla viime syksynä Forssan festareilla – mutta se ansaitsee kyllä kaikki esityksensä ja kehunsa. Teos on todistetusti maailman parhaimmistoa (Sight & Sound 2012), ja pysyy jatkuvasti ajankohtaisena ja raikkaana. Elokuvassa suurkaupungin viettelykset vievät maalaismiehen mennessään, mutta lopulta suurin on kuitenkin rakkaus. Sähkökitarataiteilija Giovanni Spinelli säestää koko elokuvan yksin kitaralla, kuulemma kuitenkin muun muassa sähköporaa apuna käyttäen. Tampereella kuullaan elokuvasävellyksen Euroopan ensi-ilta.

Jos on joku muukin, jolle säestävät kokoonpanot eivät kerro paljoa, festarin sivuilla on yleisöystävällisesti linkit, joista pääsee kuuntelemaan näytteitä siitä, mitä oikein on odotettavissa. Elokuvien esityspaikkana on Tampereen ylioppilasteatteri ja iltaa pääsee vielä jatkamaan Kulttuuritalo Telakan klubilla. Ja jos vielä joku empii Tampereelle lähtöä, niin festarilipun ennakkoon hankkineet pääsevät paikalle erikoishintaan Onnibussin kyydillä. Tarkemmat ohjeet tästä ja muusta oleellisesta festivaalin sivuilta loudsilents.com.