Ajankohtaisia kannanottoja
Yhteiskunnallisen elokuvan ja taiteen festivaali Lens Politica järjestetään tänä vuonna 16.–20. marraskuuta. Tuttuun tapaan festivaali sisältää elokuvanäytösten ohella muun muassa taidenäyttelyitä, klubi-iltoja ja keskustelutilaisuuksia. Festivaalilla otetaan järeästi kantaa ajankohtaisiin poliittisiin kysymyksiin ja tutustutaan elokuvan- ja taiteentekijöihin.
Festivaalin avajaisnäytöksenä nähdään David Segarran jännittävä ja toivoa antava dokumenttielokuva Fire on the Marmara (Fuego sobre el Marmara, 2011). Segarra oli paikalla Mavi Marmara -aluksella 31. toukokuuta 2010, kun Israelin joukot hyökkäsivät avustuslaivueeseen, joka yritti murtaa vuosia jatkunutta saartoa Gazan ympärillä. Yhdeksän ihmistä sai surmansa. David Segarra saapuu Lens Politican vieraaksi ja on paikalla avajaisnäytöksessä.
Festivaalin ohjelmisto on jälleen monipuolinen ja kattava. Tunnetuista tekijöistä festivaalilla nähdään muun muassa Oscar -voittaja Danis Tanovićin (No Man's Land, 2001) tuorein fiktioelokuva, vahva ja koskettava draamakomedia Cirkus Columbia (2010). Elokuva sijoittuu entiseen Jugoslaviaan, aikaan jolloin maa oli jo hajonnut, mutta sota teki vasta tuloaan asettaen vanhat ystävyyssuhteet koetukselle.
Lens Politican kotimainen ensi-ilta on Mika Koskisen dokumentti Punaisen metsän hotelli (Red Forest Hotel, 2011), jossa pureudutaan Kiinan metsäteollisuuteen. Koskisen yritys tutkia massiivista puidenistutuskampanjaa ja Stora Enson toimia Kiinassa pysähtyy pienen paikkakunnan hotelliin, jossa salamyhkäisesti käyttäytyvät viranomaiset yrittävät estää Koskisen vierailun plantaaseilla.
Suomalaista tuotantoa on myös Gideon Gitain dokumentti Um-shmum – Seitsemän tuntia kuolemaan (2011), jossa käsitellään Israelin ja YK:n suhteita sekä heinäkuussa 2006 tapahtunutta välikohtausta, jossa suomalainen sotilas sai surmansa YK:n tarkkailuasemalla Libanonissa.
Yhteistyössä Kansallisen audiovisuaalisen arkiston kanssa Lens Politica esittää historiallisen sarjan DDR:ssä vaikuttaneiden Walter Heynowskin ja Gernard Scheumannin dokumenttielokuvia vuosilta 1966–1975. Kaksikon aiheena oli usein fasismi ja sen jatkuva ajankohtaisuus, mistä tunnettu esimerkki on elokuva Kongo-Müller (Naurava mies, 1966), ex-natsi Siegfried Müllerin avomielinen ja makaaberi haastatteludokumentti.
Monipuolisen elokuvaohjelmiston lisäksi Lens Politica tuo Valokuvataiteen museoon yhteiskunnallisesti kantaaottavista teoksistaan ja ironisesta tyylistään tunnetun espanjalaistaiteilija Eugenio Merinon näyttelyn. Merino yhdistelee veistoksissaan ja installaatioissaan rohkeasti muun muassa populaarikulttuurin, liike-elämän sekä eri uskontokuntien tunnettuja symboleita. Teokset ovat usein hätkähdyttäviä ja tarkoituksellisen
ylilyöviä, mutta luovat erittäin kriittisiä ja teräviä huomioita maailmasta jossa elämme. Merino saapuu Lens Politican vieraaksi ja näyttelyssä järjestetään taiteilijatapaaminen lauantaina 19.11.
Ohjelmisto ja lisätietoja osoitteessa: www.lenspolitica.net
Seuraava:
DocPoint 2012 -esittely
Helsingissä 24.–29. tammikuuta järjestettävä DocPoint -dokumenttielokuvafestivaali on jälleen vahvasti ajan hermolla.
Edellinen: Helsingin lyhytelokuvafestivaali 2011 -esittely
Helsingin lyhytelokuvafestivaalilla nähdään 8. – 12. marraskuuta monipuolinen kattaus lyhytelokuvia niin meiltä kuin maailmalta.
Tällä viikolla
Uusimmat
- Amadeus – ohjaajan versio ensi-ilta
- Drive-Away Dolls dvd
- The Monk and the Gun ensi-ilta
- Arto Halonen ja Jälkeemme vedenpaisumus haastattelu
- Jälkeemme vedenpaisumus ensi-ilta
- Astrid Lindgrenin joulutarinoita ensi-ilta
- Otso Tiainen ja Shadowland haastattelu
- Shadowland ensi-ilta
- Woman of the Hour ensi-ilta
- Konflikti dvd