Lyhytelokuvan laaja kattaus

Helsingin lyhytelokuvafestivaali (aiemmin Kettupäivät) jatkaa liputusta lyhytelokuvien puolesta jo 28. kerran. Festivaali järjestetään 8.–12. marraskuuta.

Festivaali tarjoaa perinteisiä kotimaisia kilpailusarjoja, mutta myös herkkuja ulkomailta. Festivaalilla nähdään muun muassa tuoreita suomalaisia lyhytelokuvia, venäläistä nykyelokuvaa, huippuja maailmalta ja lastenlyhytelokuvia.

Kilpailusarjoina on jälleen ammattilais- ja opiskelijasarjat sekä kokeellisen elokuvansarja niin dokumentti- kuin fiktioelokuville. Lisäksi jaossa on Hinku & Vinku -palkinto animaatioiden sarjassa.

Venäläistä nykyelokuvaa

Festivaalilla on mahdollista nähdä Suomessa ennennäkemättömiä tuoreita venäläisiä lyhytelokuvia.

Pavel Medvedevin dokumentti Staff (2011) kertoo Putinin Yhtenäinen Venäjä -puolueen kokouksesta sekä siihen liittyvistä absurdeistakin vallan kulisseista. Medvedevin dokumenttielokuvia on palkittu muun muassa IDFAssa, Karlovy Vary festivaalilla sekä Oberhausen lyhytelokuvafestivaalilla.

Andrey Stadnikovin dokumentti Gromov (2011) on poliittisesti latautunut henkilökuva sananvapausaktivisti Mihail Gromovista, joka kannattaa poliittista liikettä Toinen Venäjä". Gromov innostaa nuoria politiikkaan, mutta hänen keinonsa ja hahmonsa herättävät ristiriitaisia tunteita.

Olena Klochkon fiktio My Dolce Vita (2010) käsittelee naisen ja miehen valinnanmahdollisuuksia symbioottisessa suhteessa, jossa mies elättää naista saadakseen rakkautta ja johon nainen suostuu saadakseen elämänlaatua. Klotchko on toiminut Pure Dreams -festivaalin tuottajana sekä perustanut hiljattain Matriarkhat-tuotantoyhtiön.

Alina Rudnitskaya kuvaa kipeässä dokumentissaan I Will Forget This Day (2011) aborttiklinikan asiakkaita hetkeä ennen heille tehtävää operaatiota. Elokuva kuvaa voimakkaasti mutta pelkistetysti sitä ahdinkoa, missä päätös abortista on jouduttu tekemään.

Ohjaajista Pavel Medvedev sekä Olena Klochko vierailevat festivaalilla ja he tulevat pitämään masterclassin Dubrovnikissa perjantaina 11. marraskuuta aiheesta ”Lyhytelokuvien tekemisen haasteet ja mahdollisuudet Venäjällä”. Keskustelussa on mukana myös venäläisen yhteiskunnan asiantuntija, kirjailija Jukka Mallinen. Keskustelun alustajana toimii Venäläistä nykyelokuvaa -sarjat kuratoinut elokuvantekijä Reetta Aalto. Masterclass on avoin kaikille ja sinne on vapaa pääsy.

Huippuja maailmalta

Viime vuonna yleisön suosion saavuttaneet Huippuja maailmalta -näytöksiin on kerätty kansainvälisesti merkittävimpien lyhytelokuvafestivaalien, kuten Clermont-Ferrandin, Dresdenin kansainvälisen lyhytelokuvafestivaalin ja Nordisk Panoraman palkittuja elokuvia.

Bill Plymptonin The Cow Who Wanted to be Hamburger (2010) kritisoi mainosten luomia mielikuvia; Puolalaisen Marta Minorowiczin dokumentti Kawałek lata (2010) kertoo isoisän ja pojanpojan tutustumisesta toisiinsa villin luonnon keskellä; Iranilaisen ohjaajan Saba Riazin fiktioelokuvassa The Wind is Blowing on My Street (2010) pureudutaan iranilaiseen yhteiskuntaan ja naisten asemaan; Ranskalaisen Olivier Treinerin ohjaamassa fiktioelokuvassa The Piano Tuner – L’accordeur (2010) sokeaksi tekeytyvä pianonvirittäjä päätyy todistamaan raakaa murhaa.

Festivaalilla nähdään myös animaatioita, kokeellista elokuvaa, lasten lyhytelokuvia sekä ammattilais- ja opiskelijasarjat dokumentti- ja fiktioelokuvissa. Lisäksi festivaalilla esitetään suomalaisia lyhytelokuvaklassikoita yhteisyössä KAVAn kanssa.

Elokuvanäytösten lisäksi festivaalin osana järjestetään iltaklubeja, kuten Ars Fennica -voittajan Anssi Kasitonnin dvd:n julkistamisbileet, Kelaamon Leffalabra, Pinnan Alta -klubin Karvalakkijortsut ja Future Shorts -lyhäriklubi. Lauantain päätösbileissä kannat nostaa kattoon DJ Borzin Club Balkan Fever sekä bastard-etnoa soittava Tanskanmaalta saapuva Afenginn.

Lisätietoja osoitteessa: www.hlef.fi