Monipuolinen tarjonta tiiviissä paketissa

Ensimmäistä kertaa järjestettävä Kotka International Film Festival piti tapahtua alun perin jo kesäkuussa, mutta toiveikkaasti se siirrettiin syyskuulle, 8–12.9.2021. Vallitseva pandemiatilanne ei silti vielä ole helpottanut tarpeeksi, ja tapahtuman neitsytmatka siirrettiin tapahtuvaksi verkossa. Tämä kuitenkin mahdollistaa sen, että myös Kotkan ulkopuoliset elokuvan ystävät voivat nauttia uudesta elokuvafestivaalista.

Elokuvafestivaalilla nähdään monipuolista tarjontaa tiiviissä paketissa. Teemoiksi on nimetty ihmisoikeudet ja ympäristö, joka on jaettu pienempiin osiin. Pienempiä teemoja ovat tasa-arvo, naisen asema, rasismi, maahanmuutto, pakolaisuus, nuorten elämä, todellisen elämän elokuvia ja ilmastonmuutos. Kategorioina ovat lyhyt ja pitkä elokuva, pitkä ja lyhyt dokumenttielokuva sekä ympäristöelokuva. Festivaalin tekijät haluavatkin toimia ihmisoikeuksien, ympäristön ja taiteen puolestapuhujina.

Lasten ja nuorten kenkiin pääsee hyppäämään ympäri maailman. Sachin Live From Pune seuraa nuoren pojan urakkaa krikettikilpailussa Intiassa. The GrandDaughter on ajan hermolla, kun iranilainen teinityttö altistuu covid-19 virukselle. Kazakstanilainen The Sunflower ottaa kantaa nuorten peli- ja elektroniikkariippuvuuteen, kun 14-vuotias Amir haluaa elää ennemmin pelissä kuin kohdata oikean maailman ongelmat. Jussi Rautaniemen A Boy and a Killer (2021) kertoo tositapahtumia sivuavan tarinan 1990-luvun Suomesta.

Yliluonnolliset tapahtumat voivat joskus inhimillistää tilanteita ja ihmisiä enemmän kuin oikea maailma antaa joskus ymmärtää. Tämä näkyy myös festivaalilla. Désir Pastel (2018) paljastaa katsojille maan päälle saapuneen enkelin, joka ottaa nuoren naisen hahmon. Enkeli ei tyydy pelkkään sivustaseuraajan rooliin, vaan päättää puuttua perheen kohtaloon ja tekemisiin osallistuen itse sen elämään. Sen sijaan Kuolema on läsnä Vincent Van Goghin kuolinpedillä elokuvassa Death Offers Life (2019). Kuuluisa taidemaalari ja Kuolema keskustelevat elämästä Kuoleman tarjotessa sitä sopimuksen kera.

Näiden nostojen lisäksi elokuvafestivaalilta löytää runsaasti katsottavaa. Koko ohjelma on nähtävillä esittelytekstien kera Kotka International Film Festivalin kotisivuilla, jonka linkki on lopussa. Sivuilla on myös esittelyä elokuvien tekijöistä. Ohjelman aikataulu ja näytösohjeet tulevat pian näkyville, joten kannattaa pysyä kuulolla!

Lisätietoa festivaalin kotisivulta: www.kotkaiff.com