Aasialaisen elokuvan syvään päähän

Helsinki Cine Aasia järjestetään tänä vuonna kahdeksatta kertaa. Festivaali monipuolistaa käsitystä tuoreesta aasialaisesta elokuvasta.

Tarjolla on kaikkiaan 18 elokuvaa. Määrä ei välttämättä tunnu paljolta, mutta elokuvaharrastajan näkökulmasta teokset on valittu huolella. Jotain Helsinki Cine Aasia -festivaalin kuratoinnista kertoo, että festivaalilla nähdään usein Suomen ainoat valkokangasesitykset monista tuoreista ja kiinnostavista tapauksista.

Ei ole myöskään tavatonta, että monet kyseisellä festivaalilla nähdyt elokuvat saattavat saada kotitallennejulkaisunsa ulkomailla vasta vuoden tai kahden päästä englannin kielellä. Näin esimerkiksi on käynyt muun muassa tuoreiden Tsukamoto Shinyan ja Ōbayashi Nobuhikon elokuvien suhteen.

Festivaali markkinoi itseään monimuotoisella tarjonnalla. Kun eteläkorealaisen Bong Joon-hon Parasite (2019) jatkaa voittokulkuaan länsimaissa, on ajankohtaista siirtää katse myös maan muuhun lajityyppituotantoon. Festivaalilla nähdään Kim Ha-Ran houreinen trilleri Killed My Wife (2019) ja Lee Min-jaen zombieapokalypsi The Odd Family: Zombie on Sale (2019). Eteläkorealaista draamaelokuvaa edustaa menneisyyden traumoista liikkeelle lähtevä Park Sun-joon esikoisohjaus Way Back Home (2019).

Yksi kiinnostavimmista tärpeistä erikoisen ja omalaatuisen taide-elokuvien ystäville on Ōbayashi Nobuhikon tuorein Labyrinth of Cinema (2019). Länsimaissa parhaiten surrealistisesta pop-kauhuelokuvastaan Hausu (1977) tunnetun ohjaajan viimeisin elokuva käy läpi villillä ja mielikuvituksella tavalla Japanin sotahistoriaa.

Toinen tärppi on Cannesin elokuvajuhlilla ensi-iltansa saanut Gu Xiaogangin sukupolvet ylittävä kuvaus Dwelling in the Fuchun Mountains (2019). Elokuvaa on verrattu verkkaisen kerrontansa vuoksi muun muassa taiwanilaisohjaaja Edward Yangin töihin.

Avajaiselokuvaksi on nostettu tiibetiläisen Pema Tsedenin Balloon (2019). Elokuva kertoo perheen sopeutumisesta maailmaan, jossa yhteiskunta asettaa vaatimuksia ja rajoja muun muassa perheenlisäykseen. Tsedeniltä esitetään myös hänen aiempi, westerniä ja mustaa komediaa sekoittava tie-elokuva Jinpa (2018).

Festivaalivieraaksi saapuu japanilaisohjaaja Amano Chihiro. Hänen ohjaustyönsä Misesu Noizi (Mrs. Noizi, 2019) kuvaa ajankohtaista ilmiötä: tavallisten ihmisten päätymistä nettijulkkiksiksi ja julkisuuden ilmiöiksi.

Festivaalin klassikkoelokuvasarjassa kunnioitetaan itäaasialaista teatteriperinnettä. Kino Reginassa esitetään Akira Kurosawan Miehet, jotka astuivat tiikerin hännälle (1945), Ichikawa Konin Näyttelijän kosto (1963) ja Chen Kaigen Jäähyväiset jalkavaimolle (1993).

Helsinki Cine Aasia 12.–15.3.2020 Helsingissä. Näytökset järjestetään Korjaamo Kinossa, Kino Reginassa ja Orionissa. Lisää festivaalista ja elokuvista: helsinkicineaasia.fi/