Rautahepo ja muut äänekkäät mykät

Forssan mykkäelokuvafestivaalit järjestetään tänä vuonna 27.–29. elokuuta, samalla ensimmäisestä festivaalista tulee kuluneeksi kymmenen vuotta. Huimapäisestä ideasta syntynyt tapahtuma on kehittynyt hiljalleen nimensä veroiseksi, kansainvälisestikin merkittäväksi mykkäelokuvan harrastajien kokoontumiseksi kesän lopulla lounaishämäläisen pikkukaupungin idylliseen joenvarsimaisemaan katselemaan elokuvia ympäristössä, johon ne on tehty. Viime vuosikymmenen alussa kunnostettu Elävien Kuvien Teatteri Loimijoen töyräällä kun toimi mykkäelokuvien esityspaikkana jo mykkäelokuvan valtavuosikymmeninä viime vuosisadan alussa. Mykkäelokuvien uusi esittäminen livesäestettynä on samaan aikaan noussut myös maailmalla pienten piirien harrastuksesta suosituksi ja vetovoimaiseksi ohjelmanumeroksi myös yleiselokuvafestivaaleilla ja museoissa.

The Iron HorseTänä vuonna mykkäelokuvajuhlien keskeinen ohjaajanimi on John Ford, jolta nähdään neljä elokuvaa. Fordin mykkäkaudella ohjaamista yli kuudestakymmenestä elokuvasta vain kymmenkunta on säilynyt. Lännenelokuvien ohjaajana suurelle yleisölle nimenä tunnettu Ford oli taitava ja näkemyksellinen ohjaaja, klassisen Hollywoodin ehkä laajimmin mestariksi tunnustettu tekijä. Fordin elokuvista nähdään Forssassa hänen viimeinen mykkäwesterninsä Kolme huonoa miestä (1926) sekä mykkäkauden Hollywoodin tunnetuimpiin elokuviin kuuluva, niin ikään Lännen maisemiin sijoittuva, Arizonassa 6000 ihmisen voimin kuvattu majesteetillinen Rautahepo (1924), jossa Ford käsittelee myöhemmistäkin westerneistään tuttua teemaa sivistyksen tuomisesta erämaahan suurin uhrauksin. Myös toinen Fordin elokuvien temaattinen ympäristö, utopinen Irlanti on edustettuna kahdella elokuvalla The Shamrock Handicap (1926) ja Hangman's House (1928).

Montaasin teoreetikkona ja kokeilijana kuuluisaksi tulleelta Lev Kuleshovilta nähdään hänen lännessä tunnetuin elokuvansa Mr. Westin ihmeelliset seikkailut bolsevikkien maassa (1924). Se on vauhdikas satiiri, jossa nuori neuvostovaltio katsoi itseään ulkopuolisin, kuvitteellisen amerikkalaisin silmin. Elokuvan aihepiiri kuvastaa myös sitä, että Kuleshov oli kiinnostonut 20-lukulaisten elokuvan neuvostoavantgardistien tavoin amerikkalaisesta elokuvasta itsekin ja pääsi näin kokeilemaan sieltä saamiaan slapstick- ja muita vaikutteita. Hän toimi lavastussuunnittelijana elokuvauransa alussa kuuluisan tsaarin ajan ohjaajan Jevgeni Bauerin elokuvissa ja viimeisteli tämän viimeisen elokuvan. Kuleshovin tausta oli aristokraattinen, mistä koitui vakava hidaste hänen uransa jatkolle. Kuleshovin nimi on jäänyt elämään myös hänen psykologisen montaasin kokeessaan, jonka jälkeen Kuleshovin efektiksi on kutsuttu ilmiötä, jossa katsoja heijastaa näyttelijän kasvojen ilmeettömään lähikuvaan edellisen otoksen itsessään herättämiä tunteita.

Forssan mykkäelokuvajuhlien edellisvuosien nimistä mukana ovat mykkäkauden elokuvista innostuneille tunnetut nimet Lon Chaney, D. W. Griffith, Erich von Stroheim ja Harold Lloyd. Elokuvien livesäestyksestä vastaa joukko vanhoja tuttavuuksia ja uusia nimiä Forssan festivaaleilla, kuten Trio Mutual, Hillel Tokazier, Heikki Elo, Jarmo Saari sekä Jonathan Hutchings ja Claude Bouillin. Elokuvat esitetään Elävien Kuvien Teatterissa lukuun ottamatta Rautahepoa, jonka näytös on Urheilutalo Feeniksissä berliiniläisen 70-henkisen Händel-nuorisosinfoniaorkesteri säestämänä.

Festivaalin kotisivu: www.forssasilentmovie.com