Victor Sjöström mykistää Forssassa

Syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna filmifanaatikot saavat nauttia kuvista elävän musiikin säestyksellä, kun Forssan kansainväliset mykkäelokuvafestivaalit avautuu seitsemättä kertaa. Tämänvuotinen teema on viime vuosisadan alkupuolella vaikuttanut ruotsalainen ohjaaja Victor Sjöström. Hän aloitti uransa kotimaassaan, mutta läpimurron myötä pääsi Hollywoodiin. Elämänsä aikana Sjöström ehti ohjata lähes 60 elokuvaa.

He Who Gets SlappedSjöströmin tuotannosta nähdään elokuvat The Wind (1928) ja He Who Gets Slapped (1924). Elokuvat edustavat ohjaajan Hollywoodin tuotantoa, ja mukana on mykkäkauden valovoimaisimpia tähtiä, kuten Lon Chaney ja Lillian Gish.

Tarjolla on myös muita kultaisen mykkäkauden klassikoita. Festivaalilla nähtävä The Phantom of the Opera on Rupert Julianin ohjaaman elokuvan harvinaisempi esityskopio, vuoden 1925 alkuperäisversio. Katsomisen arvoinen on myös The Unknown, vuodelta 1928 peräisin oleva Tod Browningin mestariteos. Harvinaisuuksiin kuuluu myös Sidney Franklinin ohjaustyö Her Sister from Paris.

Tuttuun tapaan Mykkäelokuvafestivaaleilla nähdään niin komediaa kuin draamaakin. Myös koululaisille järjestetään omat näytöksensä.

Tukea yhdistykseltä

Viime syksynä Mykkäelokuvafestivaalien taakse perustettiin yhdistys, jonka tarkoituksena on helpottaa tapahtuman järjestelyjä. Toiminta ei ole kuitenkaan vielä täysin ottanut tulta alleen, ja järjestelyt lepäävät edelleen paljolti Susanna Kaharisen ja Ville Koiviston harteilla.

– Mykkäelokuvien löytäminen festivaaleille vaatii paljon työtä. Joistakin elokuvista saattaa olla jäljellä vain yksi ainoa kopio. Elokuvaharrastajilta olemme saaneet vinkkejä, Kaharinen ja Koivisto sanovat.

Vuosien varrella festivaali on löytänyt oman vakiintuneen kävijäkuntansa elokuvaharrastajien parista. Pienen festivaalin tunnelmallinen luonne ja talkoohenki lienevät Mykkäelokuvafestivaalien kulmakiviä.

Musiikkia korville

Forssan Kansainvälinen Mykkäelokuvafestivaali on maan ainoa mykkäelokuviin keskittyvä festivaali. Elävä musiikki ja autenttinen mykkäelokuvakauden teatteri kuuluvat sen erikoisuuksiin.

– Olemme löytäneet monia todella lahjakkaita muusikkoja säestämään. Esimerkiksi Hillel Tokazier ja Eero Grunström ovat mukana tänäkin vuonna. Tänä vuonna mukana on ensimmäistä kertaa kamarimusiikkiorkesteri Härkätien kamarimuusikot, Kaharinen ja Koivisto kertovat.

Festivaalin tapahtumapaikkana toimiva Forssan elävien kuvien teatteri oli maan ensimmäinen maaseutuelokuvateatteri. Teatteri viettää tänä vuonna satavuotisjuhlaansa. Teatterin merkkipäivää juhlistetaan lauantaina esitysten jälkeen ilotulituksella.

Lisätietoja festivaalin kotisivuilta: www.forssasilentmovie.com

Forssan Kansainvälisten Mykkäelokuvafestivaalien ohjelmisto 2006: Perjantai 1.9 18:00 Fritz Lang: Spione 20:30 Victor Sjöström: He Who Gets Slapped 23:00 Tod Browning: The Unknown Lauantai 2.9 12:00 Buster Keatonin lyhytelokuvat: Neighbors, The ’High Sign’, One Week 14:30 Sidney Franklin: Her Sister from Paris 17:00 Paul Leni: The Man Who Laughs 19:30 Victor Sjöström: The Wind 22:00 Robert Julian: The Phantom of the Opera