Halloweenit elokuvateatterissa

Tampereella Arthouse Cinema Niagarassa järjestettävä Cinemadrome on jo pitkään polkaistu käyntiin ennakkoon vietettävällä Halloween-illalla. Tällä kertaa iltaa vietetään lauantaina 29. lokakuuta. Elokuvien valikoituminen on ollut festivaalia puuhaavan Tomi Peuhkurisen mukaan jonkinlaista sattuman kauppaa.

Halloweeniin on jo vuodesta 2012 iskostunut kolmen leffan putki ja jo viime vuonna haikailtiin kahden leffan pakettia. Mutta kolme tuli silloin ja kolme tulee nytkin. Ehkä ensi vuonna sitten onnistuu asiallinen tuplanäytös, Tomi Peuhkurinen sanoo.

Tälle vuodelle oli jo tulossa kahden leffan ilta, mutta tilanne muuttui ja tilaisuuteen tartuttiin.

Tarjolle tuli Halloween 4 ja 5, eikä pitkään tarvinnut miettiä. Siinähän on osuva tuplanäytös. Sitten Don´t Breathe sai USA:ssa hyviä arvioita ja se vaikuttaakin olevan vuoden kauhuelokuva. Sen kotimainen julkaisuajankohta on tietysti onnekas sattuma, ja kun sille saatiin sovittua Cinemadromeen ennakkonäytös viikkoa ennen virallista ensi-iltaa, niin päätettiin ottaa se mukaan.

Katsojat näkevät jälleen hyviä elokuvia. USA:n katsojalistan ykkösenä pari viikkoa viettänyt kauhutrilleri Don´t Breathe (2016) on saanut genreleffaksi poikkeuksellisen kovia kehuja niin katsojilta kuin kriitikoiltakin. Näytösillan varsinainen temaattinen pari ovat Halloween 4 ja 5, jotka lienevät jo monille tuttuja. Niitä ei tosin ole tiettävästi aiemmin esitetty elokuvateatterissa Suomessa. Molemmat on Halloween-iltaan täydellisesti sopivia ja kelvollisia slashereita ajalta, kun lajityypin korkein huippu alkoi jäädä taakse.

1980-luvun lopulla slasher-buumi oli jo hitusen hiipumaan päin, vaikka rinnalla kulki edelleen Elm Street ja Friday The 13th -leffasarjat. Varsin hyvin Halloweeneissakin saatiin tapahtumat rullaamaan, kun painopiste siirtyi ykkösosan tapaan enemmän jännityksen rakenteluun kuin pelkkään roiskeeseen, jota nähtiin toisessa osassa.

Kun Halloween 3:ssa lähdettiin rohkeasti – ja varsin onnistuneesti – ihan eri linjoille ja jätettiin itse pääpahis sivuun koko leffasta, niin Halloween 4:sessa (1988) palataan jälleen alkuperäisen elokuvan juurille. Kymmenen vuotta on kulunut Laurien ja Michaelin legendaarisesta Halloween-yöstä eikä paljon ole historiasta opittu, kun koomassa makaavan Michael Myersin siirto vanhaan laitokseensa on ajoitettu Halloweenin aattoon. Matkalla koomapotilas kuulee huhua, että Haddonfieldissa hänellä on yllättäen siskontyttö, ja napsahtaa hereille intohimoista tehtäväänsä suorittamaan.

Vuotta myöhemmin sarjan viides osa Halloween 5 (1989) jatkaa nelososan tapahtumia ja Michael Myers jatkaa päättäväisesti siskotyttönsä jahtaamista. Lastensairaalassa asustava Jamie on edellisvuoden tapahtumista traumatisoitunut ja mennyt mykäksi. Michaelilla on tietenkin suunnitelma tytön niittaamiseksi. Tytön apuna taistelussa jatkaa edelleen Myersin totaaliseen pahuuteen vankkumattomasti uskova tohtori Loomis.

Lisäksi Halloween-illan aikana Ravintola 931:n puolella heijastetaan perinteisesti pienelle valkokankaalle asiaankuuluvia leffoja. Tällä kertaa säestyksen niihin tarjoilee Ysärin Masentavan Musiikin DJ-ilta. Se toimii viihdykkeenä leffataukojen aikana.

Festivaalin kotisivut: cinemadrome.com