Toisin silmin

Vinokino juhlii neljännesvuosisadan pituista taipalettaan värikkäällä elokuvakattauksella. Totuttuun tapaan festivaali alkaa Turusta 26.–30. lokakuuta ja toistuu Helsingissä 16.–20. marraskuuta. Festivaali rantautuu myös Tampereelle ja Ouluun, mutta tekee sen kapeammalla ohjelmistolla.

Toisin kuin aikaisempina vuosina tänä vuonna uutuuksien lisäksi esille on nostettu myös vanhempia elokuvia. Rainer Werner Fassbinderin Querellen (1982) ja Jamie Babbitin But I'm a Cheerleaderin (1999) ohella 25 vuotta Vinokinoa -lyhytelokuvakooste kurkistaa ajassa taaksepäin.

Jamie Babbitin But I’m a Cheerleader on hurmaava ja harvoin nähty komedia, jossa liioittelun avulla puretaan terävänäköisesti sukupuoliin ja seksuaalisuuteen liittävää normatiivisia käsitteitä. Eheytysleirejä käsittelevä elokuva on täynnä vuosituhannenvaihteen energistä komiikkaa ja se kohtaa rankatkin aiheet uhmakkaalla huumorilla. Televisiosarjojen parissa pitkälti työskentelevän ohjaajan uusin pitkä fiktio Addicted to Fresno (2015) myös päättää tämänvuotisen festivaalin. Sisaruksista kertovaa rikoskomediaa tähdittää Babbitin esikoisen tavoin Natasha Lyonne.

Vinokino on kaapannut ohjelmistoonsa Venetsian elokuvajuhlilla viime vuonna Kultaisella leijonalla palkitun venezuelalaisdraaman From Afarin (2015). Lorenzo Vigasin venezuelalaisdraamasta povataan kilpailijaa Hymyilevälle miehelle tulevalla palkintokaudella, johon festivaali tarjoaa näin mahdollisuuden kurkistaa. Elokuva kertoo kahden eri-ikäisen miehen tapaamisesta ja heidän välilleen kehittyvästä suhteesta Caracasissa.

25 vuodessa HLBTIQ-elokuvien asema on muuttunut. Niistä on tullut tärkeä osa miltei kaikkia festivaaleja ja tarinat saavuttavat laajempia yleisöjä kuin aikaisemmin. Tämä ei kuitenkaan tee Vinokinosta vanhentunutta instituutiota. Vinokinon ohjelmistosta löytyy aina pienelle huomiolle jääneitä helmiä ja hyvin kuratoituja lyhytelokuvakokonaisuuksia. Festivaali ei myöskään ole unohtanut aktivistijuuriaan, mikä näkyy elokuvissa, jotka esittelevät seksuaalivähemmistöjen kohtaamaa syrjintää ympäri maailmaa. Tämän vuoden ohjelmistossa ystävyys ja tuki nousevatkin tärkeiksi teemoiksi.

Vinokino 2016
Turku 26.–30.10.
Tampere 4.–6.11.
Helsinki 16.–20.11.
Oulu 10.–11.12.

vinokino.fi