Ihmisen oikeudet ja niiden puute

Yö ei tunne armoa on Roman Polanskin 25. ohjaustyö. Se perustuu chileläisen Ariel Dorfmanin näytelmään, jota on esitetty menestyksellisesti ympäri maailmaa. Dorfman tunnetaan kirjailijana, jonka tuotannon punaisena lankana kulkee ihmisoikeuksien puolustaminen. Polanskin ohjauksessa näytetään näiden oikeuksien riiston seuraukset. Minkälaiset jäljet jättää mielivaltainen kiduttaminen, alistaminen ja hyväksikäyttö? Aiheuttaako täydellinen nöyryytys kostonhalua vai kykeneekö ihminen myös anteeksiantoon?

Kolmen näyttelijän ja periaatteessa yhden paikan elokuvassa Gerardo Escobar (Stuart Wilson) elää vaimonsa Paulinan (Sigourney Weaver) kanssa sotilasdiktatuurin traumatisoimassa "anonyymissa" Etelä-Amerikan maassa. Muutenkin säikky Paulina karkaa keskellä yötä kodistaan, kun ovelle koputtaa tohtori Roberto Miranda (Ben Kingsley), mutta palaa pian takaisin syyttämään tätä omasta kiduttamisestaan ja raiskaamisestaan 20 vuotta aikaisemmin. Syyt kuulostavat hatarilta ja samanlaiselta näyttää Gerardosta Paulinan mielenterveyden tilakin.

Yö ei tunne armoa kertoo mielipuolisesta vallasta, siitä mihin se johtaa ja miten se ruokkii itse itseään. Rakkauskin on mielipuolista vallankäyttöä, jos sen lähtökohdat ovat niinkin ehdolliset kuin Paulinalla ja Gerardolla. Velka teatterikappaleelle näkyy hyvin rakennetussa dialogissa ja intiimiydessä. Näyttämöllisyyden vuoksi ei tunne armoa ei olekaan erityisen elokuvallinen elokuva. Katsomisen arvoisen draaman siitä kuitenkin tekevät hurjat näyttelijäntyöt, Weaverin maaninen tulkinta ja Kinsgleyn piilotettu pahuus.

Elokuvan nimen kääntäjät ovat tehneet markkinoinnin himossaan karhunpalveluksen suomalaisille katsojille. Alkuperäinen nimi Death and the Maiden kun viittaa paitsi elokuvassa kuultavaan Franz Schubertin jousikvartettoon, niin myös kokonaiseen länsimaisen taiteen mytologiseen kuva-aiheeseen viattomasta neitokaisesta kuoleman käsivarsilla. Tällä kertaa olisi ollut aiheellista, jos ei säilyttää alkuperäinen nimi, niin ainakin pyrkiä hieman läheisempään vastaavuuteen.

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,7 / 3 henkilöä