Tasapaksu elokuvasovitus kuulusta sarjakuvasta

Ranskalaisbelgialainen koko perheen elokuva Vili & Bill nousi ensi-iltansa jälkeen Ranskan katsojatilaston kärkeen. Menestys toi elokuvan viime vuonna Suomenkin valkokankaille, vaikka elokuvan pohjalla oleva Jean Roban sarjakuva ei meillä niin tunnettu olekaan.

Roba kehitteli sarjakuvansa puolivuosisataa sitten mielessään amerikkalainen Tenavat. Roban sarjakuvassa seikkailee poika ja cockerspanieli, ja mukana menossa ovat myös äiti ja isä. Elokuvaversion ohjaajat Alexandre Charlot ja Franck Magnier ovat siirtäneet tapahtumat 1970-luvulle, joka ajanjaksona sopii paremmin tarinassa piilevien teemojen käsittelylle. Lisäksi elokuvantekijät ovat todennköisesti halunneet hyödyntää muodikasta nostalgiaa, joka viime vuosina on kohdistunut erityisesti 1970-lukuun.

Boule & BillLapsikatsojien kannalta ratkaisu on vähintäänkin outo. Heille tarinan sukupuolirooleja käsittelevät teemat jäävät tunnistamatta ja nostalgiasta lapset ovat onnellisen tietämättömiä. Heille elokuvan maailma näyttäytyy vieraannuttavana hassuine vaatteineen, autoineen ja esineineen. Kohderyhmäänsä ajatellen lastenelokuva operoi  parhaiten tunnistettavassa nykyisyydessä tai selkeässä fantasiamaailmassa. Kummalliselta näyttävä arkitodellisuus ei edusta kumpaakaan.

Elokuvasovitus on laiskasti kirjoitettu. Suhteellisen lyhyestä kestostaan huolimatta elokuvassa on paljon tyhjäkäyntiä. Draama rakennetaan Vili-pojan ja Bill-koiran kommelluksista sekä perheen dynamiikasta. Perhesuhteet joutuvat koetukselle, sillä isällä ja äidillä on eriävät käsitykset koirasta.

Tenavia enemmän Vili & Bill tuo mieleen lukuisat vastaavaa lapsi ja koira -asetelmaa hyödyntäneet elokuvat ja tarinat. Niihin verrattuna Vili & Bill on kovin mitäänsanomaton. Hahmot jäävät laimeiksi eikä lapsen ja koiran yhdessä kokemista konflikteista aikuisten maailman kanssa saada irti kummoistakaan jännitettä. Tasapaksun elokuvan sankarikaksikko jää nimikkoelokuvassaan lopulta niin sivuraiteelle, että kohderyhmään kuuluvat lapsikatsojat eivät jaksaneet elokuvaa loppuun asti.

Boule & BillVili & Bill toimineekin paremmin nostalgiasta nauttiville aikuiskatsojille, joille alkuperäinen sarjakuvakin on mahdollisesti tuttu. Moniin amerikkalaisiin koko perheen elokuviin verrattuna Vili & Bill on mukavan maltillinen eikä siinä sorruta tarpeettomaan mekkalointiin vaikka sarjakuvamainen toteutus olisi siihen mahdollisuuden antanutkin.

Hieman yllättäen dvd:llä on tarjolla elokuvasta vain suomenkielinen versio eli elokuvaa ei voi katsoa alkuperäiskielisenä ja suomeksi tekstitettynä. Dubbaaminen näytelmäelokuvassa on aina hieman kyseenalaista. Puheen ja elokuvan muun äänimaailman miksaus ei ainakaan dvd:llä ole kovin onnistunut, sillä puheesta oli paikoin hankala saada selvää.

* *
Arvostelukäytännöt