Kuka jätti nämä veijarit vartioimatta?

Martin Lawrencen esittämä Earl kysyy elokuvassa Veijareita vai vartijoita? oleellisen kysymyksen: "What the problem is?" Ongelmiahan elokuvasta löytyy ja täältä putoaa Earlillekin muutama vastaus.

© 2003 Columbia PicturesLähdetään liikkeelle siitä, että Veijareita vai vartijoita? on ponneton yritys herätellä henkiin viimeisiään vetelevää buddy-elokuvien lajityyppiä. 1980- ja 1990-luvulla näissä elokuvissa esiintyi usein toisena osapuolena Eddie Murphy. Hänen tähtensä on kuitenkin laskussa Pluto Nashin kaltaisten räpellysten takia, ja tällä välin jalkaa oven väliin yrittää kovasti tunkea Martin Lawrence. Vaikka Lawrence ihan hauska koomikko onkin, ei hän pääse lähellekään Eddie Murphyn parhaiden päivien verbaali-ilotulittelua.

© 2003 Columbia PicturesNokkelimmat ovat jo saattaneet elokuvan nimen suomennoksesta päätellä, että poliisien sijaan elokuvan veijareina koheltaa vartijaparivaljakko. Hank (Steve Zahn ) on aluksi poliisi, mutta saa potkut ja joutuu tyytymään vartijan virkaan. Myöskään Earl (Martin Lawrence) ei tunnu etenevän urallaan poliisikoulua pidemmälle ja pian hänkin huomaa kantavansa vartijan uljasta univormua. Yhä vartijanakin Hank jäljittää poliisiparinsa murhaajaa ja pian kumppanukset ovat keskellä rikosvyyhtiä, jossa kansallinen turvallisuus on vaarassa.

Veijareita vai vartijoita? -elokuva yrittää repiä vitsinsä mustan ja valkoisen miehen stereotypioiden välisistä jännitteistä. Esimerkiksi Earl korostaa koko ajan afrikkalais-amerikkalaista syntyperäänsä ja koettaa vääntää kaikesta väkisin rodullista konfliktia. Kulttuurintutkimuksessa stereotypiat liitetään usein esimerkiksi rasismiin ja kieltämättä ideologisilta taustoiltaan Veijareita vai vartijoita? on vähintäänkin kyseenalainen.

Monella tapaa ehkä mielenkiintoisimmassa kohtauksessa leikitään amerikkalaisessa kulttuurissa edelleen vaikuttavalla traumalla: vuonna 1992 Los Angelesissa puhkesi mellakoita, kun valkoinen valamiehistö vapautti Rodney Kingin pahoinpidelleet poliisit, vaikka välikohtauksesta oli todisteena videonauha. Veijareita vai vartijoita? -elokuvassa Hank yrittää tappaa pampulla Earlia ahdistelevan mehiläisen ja tämä näyttää ohikulkijan tallentamalla videonauhalla pahoinpitelyltä. Herää kysymys, pitäisikö tässä elokuvassa tapahtuva syyttömän tuomitseminen räjähdysherkän tilanteen ehkäisemiseksi nähdä jonkinlaisena poliittisena kannanottona vuoden 1992 tapahtumiin?

Isoihin ongelmiin kuuluu myös se, että muutama hassu irtovitsi ja vauhdikas takaa-ajokohtaus ei vielä tee elokuvaa. Oikeastaan kaikki mitä elokuvalla on tarjottavana, on jo nähty paljon paremmin tehtynä parilla viime vuosikymmenellä: esimerkiksi elokuvissa Beverly Hills kyttä tai Tappava ase. Myös Lawrencen aiempi leffa Timanttikyttä toimii huomattavasti paremmin kuin Veijareita vai vartijoita?

*
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 1 / 2 henkilöä