Mustavalkoista ryskettä

Köyhän miehen Eddie Murphynäkin tunnettu Martin Lawrence tuntuu tekaisevan leffan per kesä, eikä jälki ole usein kovinkaan kummoista. Komediaa jo esimerkiksi elokuvissa Hamekyttä ja Timanttikyttä ala-arvoisesti vääntänyt miekkonen ei pistä paremmaksi tälläkään kertaa, vaan aikaansaannos on, mikäli mahdollista, entisiäkin tuotoksia surkeampi.

© 2003 Columbia PicturesLawrence esittää vartija Earlia, jonka haave päästä poliisiopistoon tyrmätään kerta toisensa jälkeen. Eräänä päivänä äijän tielle osuu Steve Zahnin esittämä poliisi Hank, joka ennen pitkää saa kenkää toimestaan sekä linnatuomion, eikä vähiten Earlin sepitysten vuoksi. Vapauduttuaan vankilasta myös Hank hakeutuu vartijaksi ja intoutuu etsimään poliisiparinsa aikanaan murhannutta rikollisjoukkiota. Pian voimansa yhdistävä vartijakaksikko selvitteleekin rötöksiä ja välejään toisistaan irrallisiksi jäävissä kohtauksissa, joissa tärkeintä on ampua mielin määrin ja rutata peltiä siinä sivussa.

Rainan juju on siis turhankin tuttu lukuisista buddy-elokuvista. Täysin erilainen parivaljakko joutuu olosuhteiden pakosta lyömään hynttyyt yhteen. Ainakin toisen sankareista täytyy edustaa jotain etnistä vähemmistöryhmää, jolloin jännitteitä ja kahnauksia saadaan luotua eri ryhmien stereotyyppisten ominaisuuksien ylenpalttisella kärjistämisellä. Veijareita vai vartijoita vie etniset kärjistykset täysin omaan luokkaansa, joten jälki on monin paikoin jo kohtuuttoman rasistista. Pilkkaa tehdään niin Rodney Kingin pahoinpitelystä ja sitä seuranneista mellakoista kuin aseettomasta Amadou Diallosta, joka pidätystilanteessa kaivoi lompakkoa taskustaan, jolloin neljä poliisia upotti mieheen yhteensä 41 luotia. Poliisiväkivalta esitetään elokuvassa pelkästään mustien tekosyynä sille, miksi he eivät pääse eteenpäin elämässään. Aiheen vakavuutta vähätellään tekemällä siitä vitsi, jolle ei varmasti naura muu kuin USA:n valkoinen keskiluokka, jonka mielestä ongelma on olemassa vain vähemmistöjen korvien välissä.

Käsittämätöntä kyllä, elokuva lienee myös saanut mukiinmenevät sponsorirahat tuote-esittelystään. Miten muutenkaan voisi selittää maailman suurimman virvoitusjuomavalmistajan varastoissa ammuskelemisen. Pullot lentelevät ja mainoskyltit säihkyvät seinällä, mutta järjen hiventäkään ei kohtauksesta löydy. Kuten ei koko leffastakaan.

*
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 1 / 2 henkilöä