Sitoutumispelkoa New Yorkissa

New York, neljä ystävää ja kaksi pariskuntaa. Vaikka puitteet romanttiselle komedialle ovat aika tavanomaiset, yrittää Trust the Man saada aikaan jotain uutta. Sen tapa käsitellä tuttuja teemoja tukeutuu näyttelijätyöpajamaiseen yhteistyöhön ja lopputuloksena on sympaattinen ihmissuhde-elokuva.

© 2006 TCFFCTom (David Duchovny) on koti-isä, joka kaipaa entistä vapauttaan Rebecca-vaimon (Julianne Moore) tienatessa näyttelijänä perheelle rahaa. Rebeccan veli Tobey (Billy Crudup) miettii mennäkö naimisiin vai ei ja jahkailu käy tyttöystävä Elainen (Maggie Gyllenhaal) hermoille. New Yorkiin sijoittuvassa tarinassa yritetään käsitellä sukupuoliroolien ongelmallisuutta ja mitä tapahtuu, kun niitä lähdetään rikkomaan. Elokuva ei siis ole vain kevyttä viihdettä, mutta siirapilta ei silti säästytä mitä pitemmälle tarinassa edetään.

On sääli, että roolipeli jää elokuvassa vanhojen kaavojen toistamiseen, kun vahvojen naisten ohjailemat miehet harhailevat ympäriinsä ja yrittävät sitoutua omaan elämäänsä. Koti-isänä oleminen nostetaan elokuvassa isoksi uhraukseksi ja sitten mietitään koko perheen voimin, mitä se tekee miesten itsetunnolle, kun vaimo tuo leivän pöytään. Oivaltavuus ei osu pintaa syvemmälle, mutta tunnelman luomisessa Trust the Man onnistuu yllättävän hyvin yksinkertaisenkin tarinan avulla.

© 2006 TCFFCVoimakkaat näyttelijäsuoritukset hiovat kulmia tyypiteltyihin hahmoihin tehden heistä helpommin samaistuttavampia ja haavoittuvia. Roolihahmojaan mukaillen Julianne Moore ja Maggie Gyllenhaal vetävät pidemmän korren elokuvan miehistä. Tosin Duchovny ja Crudup toimivat hyvin osana kokonaisuutta, eivätkä jää paljon naisista jälkeen. Elokuva sisältää paikoitellen älykästä huumoria ja hauskoja tilanteita luodaan esimerkiksi Tobeyn alkaessa varjostaa terapeuttiaan, jotta hän saisi tietää elääkö tämä omien ohjenuoriensa mukaan.

Trust the Man ei onnistu olemaan woodyallenmainen komedia, mutta silti kevyemmässä luokassa se pystyy näyttämään omat ansionsa. Vankka näyttelijätyö erottaa elokuvan monista kilpasisaristaan edukseen ja sympaattinen komedia onnistuu viihdyttävyydessään.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,5 / 2 henkilöä