Murha ja kolme mainostaulua

Mildred Hayes asuu pienessä Ebbing-nimisessä kylässä Missourissa. Hänen tyttärensä on murhattu raa'asti, eivätkä paikalliset poliisit ole saaneet tekijää kiinni. Vihan ja surun täyttämä Hayes vuokraa kolme valtavaa mainostaulua, josta seuraa peruuttamattomien tapahtumien sarja.

Three Billboards Outside Ebbing, MissouriMikään ei ole mustavalkoista, osoittaa lähinnä komedioiden parissa työskennelleen Martin McDonaghin Three Billboards Outside Ebbing, Missouri. McDonagh on kirjoittanut rikkaan ja hedelmällisen hahmokavalkadin, joiden yhteentörmäys on suorastaan herkullinen tämän niin kovin raskaan, mutta samalla hersyvän hauskan käsikirjoituksen ansiosta.

Three Billboards on yksi viime vuosien parhaista käsikirjoituksista, siitä ei ole epäilystäkään. Se on täysin kiinni ajassamme tarjoten uusia näkökulmia ja huomioita tämän päivän polttaviin aiheisiin, kuten rasismiin, kansalaisoikeuksiin, menetykseen ja auktoriteettien kyseenalaistamiseen. Sen monipuolisuus ja tarkkuus on kerrassaan ainutlaatuista.

Three Billboards Outside Ebbing, MissouriHarva rohkea taideteos säästyy ilman kohua, eikä Three Billboards ole poikkeus: elokuva sai osakseen kritiikkiä, koska se antaa sympaattisen kuvan hirveitä asioita tehneelle ja rasistisia ajatuksia omaavalle hahmolle. Myös elokuvan päähenkilö sai osakseen saarnaa moraalittomista teoista.

Elokuva ei missään tapauksessa puolustele hahmojen tekoja, saatikka nosta yhtäkään hahmoa toisen yläpuolelle, vähiten näitä elokuvan kahta keskeistä hahmoa. McDonagh kertoo käsikirjoituksellaan tarinan ja katsojan tehtäväksi jää lopputuloksen arviointi. Hahmot ovat yksipuolisen henkilökuvauksen vastakohta, mikä tekee tästä niin mainion teoksen kokonaisuudessaan. Taiteen äärellä on pystyttävä lukemaan myös rivien välit ja tulkitsemaan ironiaa.

Three Billboards Outside Ebbing, MissouriSheriffi Willoughbyna nähdään Woody Harrelson, joka tekee yhden tähänastisen uransa parhaista roolitöistä. Show'n varastaa kuitenkin hänen alaistaan, viinaanmenevää ja väkivaltaista rasisti Dixonia hillittömästi näyttelevä Sam Rockwell, joka palkittiin vuoden alussa roolistaan ansaitusti Oscarilla.

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri ei tietenkään olisi näin valtava menestys ilman sen valovoimaista, pääroolissa nähtävää Frances McDormandia. On suorastaan mahdoton kuvitella Mildred Hayesin rooliin ketään toista näyttelijää. Hänen ilmeettömien kasvojensa takaa paljastuu tunteita ja syvyyksiä, joiden näkeminen kouraisee syvältä. Tämä rooli toikin hänelle muun muassa uransa toisen Oscar-palkinnon.

Blu-ray-julkaisu sisältää kelvolliset ekstramateriaalit, joista mainittavin on McDonagh'n vuonna 2004 valmistunut, Oscar-palkittu lyhytelokuva Six Shooter, jonka pääosassa nähdään Brendan Gleeson.

* * * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,8 / 6 henkilöä