Harvinaisen tyylikäs mäiskeleffa

Skotlantilaisen ohjaaja-käsikirjoittaja Gareth Evansin nimen pitäisi olla jo kaikkien toimintafanien huulilla. Hänen Indonesiaan sijoittuvat toimintaelokuvansa ovat vastanneet fanien hätähuutoon paremmin kuin kolme Expendables-elokuvaa yhteensä. Indonesiaan sijoittuvia leffoja yhdistävät upeasti koreagrafioidut taistelukohtaukset ja tapa, jolla Evans esittää toimintakohtauksensa. Tyyli on lähempänä eurooppalaista art house -elokuvaa kuin silpuksi leikattua Hollywood-tehosterymistelyä, sillä Evansin toiminnasta saa koko ajan selvää. Lähestymistavasta johtuen juoni saa usein tehdä tilaa tyylille, mutta hahmoista löytyy riittävästi syvyyttä.

The Raid 2: BerandalEvansin ensimmäinen Indonesiassa tekemä toimintaelokuva Merantau esitteli länsimaille sikäläisen pencak silat -kamppailulajin. Elokuvan pääosassa nähtiin Iko Uwais, joka on esittänyt pääosaa molemmissa Evansin sen jälkeen ohjaamissa elokuvissa, mukaan lukien Raid: Redemption, joka sai runsaasti huomiota ja positiivisia arvioita. Kuvio oli yksinkertainen ja toteutus halpaa ja käytännöllistä. Tuloksena oli viihdyttävä täysosuma.

Odotukset jatko-osaa kohtaan olivat korkealla eikä Evansin ote petä taaskaan. The Raid 2: Berandal on juuri sitä, mitä parhailta jatko-osilta pitäisi vaatia. Se ei tyydy toistamaan ensimmäisen elokuvan kuviota vaan pyrkii hyödyntämään suuremman budjettinsa kunnianhimoisesti.

The Raid 2: BerandalTarina alkaa vain minuutteja ensimmäisen Raidin tapahtumien jälkeen. Iko Uwaisin esittämä poliisi lähetetään peitetehtävälle vankilaan, jossa hänen tehtävänsä on ansaita gangsteripomon pojan luottamus ja soluttautua Jakartaa hallitsevaan rikollisjengiin. Rikollisporukassa Uwais joutuu kuitenkin keskelle valtataistelua, joka uhkaa koko kaupungin rauhaa.

Hahmot puolustautuvat lähes poikkeuksetta nyrkein. Käsiaseita kaihdetaan ja kättä pidemmän virka täytetään keppien, vasarojen tai pesäpallomailojen avulla. Tapahtumat näyttävät niin energisiltä, ettei genreleffalle ruhtinaallinen kestokaan häiritse.

The Raid 2: BerandalKuten ensimmäisessä osassa, kamppailut ovat tälläkin kertaa loppuun asti hiottuja ja hahmot totaalisen machoja. Tarinan kannalta tärkeimpiin ihmishahmoihin on saatu mukavasti syvyyttä, mutta Uwaisin vaimo jää jälleen kerran harmillisen irralliseksi kuriositeetiksi. Naishahmot eivät ilmeisesti kuulu Evansin vahvuuksiin, sillä näkyvimmässä naisroolissa nähdään vasaraa heilutteleva mykkä palkkamurhaaja.

Särmiä löytyy ja tarpeettoman monimutkainen tarina olisi kaivannut pientä suoraviivaistamista, mutta kaiken tämän Raid 2 korvaa silkalla viihdearvolla.

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 4 / 5 henkilöä