Hei, me pyöritään lumessa

Kaikki alkaa siitä, kun lentokoneet eivät saa lentää. Aivokirurgin on pakko päästä aamuksi töihin Baltimoreen ja journalistin omiin häihinsä New Yorkiin. He lyövät hynttyynsä yhteen ja palkkaavat yksityiskoneen viemään heidät Salt Lake Cityyn, josta voisivat jatkaa matkaansa.

The Mountain Between UsOnnettomuus tapahtuu, ja pian aivokirurgi Ben (Idris Elba) ja journalisti Alex (Kate Winslet) löytävät itsensä lumisilta vuorilta keskellä ei mitään lentäjän hellyttävän koiran kanssa. Näistä lähtökohdista syntyy hyvin ennalta arvattava elokuva, jollaisia on vuosien saatossa nähty paremmalla menestyksellä useita.

Winsletin ja Elban keskinäinen kemia ei toimi, tarkemmin sanottuna sitä ei ole. Katsoja vähät välittää, mitä hahmoille tapahtuu elokuvan pitkäpiimäisen kahden tunnin keston aikana. The Mountain Between Us ei jää kummankaan siinä nähtävän tähden filmografian helmien joukkoon edes roolisuoritustensa puolesta.

The Mountain Between UsEkstroissa nähtävässä dokumentissa ohjaaja Hany Abu-Assad kertoo, että pyrkimyksenä oli luoda todentuntuinen elokuva, jossa katsoja tuntisi olevansa mukana. Abu-Assad epäonnistui pyrkimyksissään, sillä katsoja on viimeinen henkilö ketä elokuva kiinnostaa.

Käsikirjoituksessa on menty siitä, mistä aita on matalin. Dialogissa ei ole mitään koukkua tai kekseliäisyyttä, hahmojen toiminta on useimmiten tarpeetonta ja paikoin jopa epäuskottavaa. Ja tietysti tyylilleen uskollisena elokuva päättyy imelimpään mahdolliseen loppuratkaisuun.

Jos ei ajatella rahaa, en keksi, miksi tämä elokuva on tehty. Palkataan kaksi valovoimaista tähteä pääosaan ja heitetään heidät vuorille touhuamaan ja selviytymään. The Mountain Between Us on tarpeeton, eikä siinä ole minkäänlaista substanssia. En keksi edes opetusta. Viihdettä elokuva ei voi olla, koska se ei ole viihdyttävä. Se on löysä toimintaelokuva, johon on yritetty saada mukaan draamaa. Paino sanalle yritetty.

The Mountain Between UsElokuvassa mukana oleva koira on valopilkku, mutta ilmeisesti koiran läsnäolo on ollut liian haastavaa elokuvantekijöille, koska se unohdetaan vähän väliä. Koirasta ei näy vilaustakaan kuvissa tai kohtauksissa, joissa koiran ei kuulu näkyä. Ja myöhemmin koira ilmestyy taas elokuvaan kuin tyhjästä.

Tämä on tosin yhtä lailla myös kuvauksen ja leikkauksen ongelma. Kuvaus oli kummallista, mutta paikoin koettiin onnistumisen hetkiäkin. Elokuvassa on yksi oikein tyylikäs stunt-kohtaus, joka saa sydämen pomppaamaan kurkkuun. Muutoin voi vaan siristää silmiään, vaikka siinä elokuvan loppukohtauksessa, ja miettiä mitähän tässäkin nyt taas on ajateltu.

The Mountain Between Us -julkaisun ekstrat ovat tekstitetty.

*
Arvostelukäytännöt