Vapaaehtoisesti vankilaan

Yhdysvaltalainen kaapelikanava Home Box Office tuottaa laatusarjojen (mm. The Sopranos) lisäksi myös pitkiä elokuvia, joista monet (mm. RKO 281) ovat miljoonien dollareiden suurproduktioita, joita kelpaa katsella kotiteatterissa tai jopa televisioruudulta. HBO:n brittiläinen vastine SKY Channel on myös taannoin siirtynyt filmibisnekseen ja tästä on valitettavan tyypillinen esimerkki pari vuotta sitten valmistunut The Escapist (2001).

Elokuva on hyvin raadollinen kuvaus brittiläisestä vankilajärjestelmästä, jonka syliin päähenkilö Denis (Jonny Lee Miller) vapaaehtoisesti hakeutuu, omista syvää katkeruutta herättävistä syistään. Elämän päätehtävänä on päästä käsiksi murhaaja Ricky Barnesiin (Andy Serkis), joka viettää aikaansa maan tarkimmin vartioidussa vankilassa. Syyttömiä kun ei yleensä linnaan laiteta, Denisin ainoaksi mahdollisuudeksi jää tulla yhtä paatuneeksi lainrikkojaksi kuin Barneskin toivossa, että pääsee joskus tämän kanssa saman katon alle. Käsikirjoituksen heikkoutta The Escapistissa kuvaa erinomaisesti, että Denisillä ei lopulta ole mitään ongelmia saavuttaa tavoitettaan, ikään kuin vankilakierto olisi jotenkin automaattinen johtaen aina samaa väylää. Tätä juonen perusongelmaa ei selitetä elokuvassa mitenkään.

The Escapist elääkin yksinomaan parivaljakon Miller-Serkis varassa, jotka saavat rooleihinsa tarpeellista syvyyttä, toinen katkeruutta ja toinen katumatonta pahuutta. Brittinäyttelijöissä ei nyt yleensäkään ole löydettävissä suuria ammattitaidollisia puutteita heidän intensiivisen metodikoulutuksensa vuoksi, mutta The Escapistissa miesten roolit ovat poikkeuksellisen vahvat. Sääli, että muuten elokuva jää latteaksi ja epäuskottavaksi.

* *
Arvostelukäytännöt