Vielä virtaa

The Comeback Trail perustuu Harry Hurwitzin ohjaamaan saman nimiseen elokuvaan vuodelta 1982. Voidaan siis puhua uudelleenfilmatisoinnista, ilman vaivalloisia re-etuliitteitä. Alkuperäinen filmatisointi jäi näyttelijä ja stunt-mies Buster Crabben (Flash Gordon) viimeiseksi elokuvaksi. Uusi filmatisointi on kunnianosoitus Hurwitzille.

The Comeback TrailYritteliäs ja ikääntyvä, sitä lopullista läpimurtoaan yhä etsivä elokuvatuottaja Max Barber (Robert De Niro) on jäänyt velkaa ihmisille, joille ei kannata jäädä velkaa. Velkojien pomolta (Morgan Freeman) alkaa usko loppua, ja Max Barberilta taasen aika ja selitykset. Niinpä hän keksii juonen, jolla päästä eroon veloista kertaheitolla: palkataan virkaheitto näyttelijä, hoidetaan tämä päiviltä traagisessa onnettomuudessa kesken kuvausten, ja kuitataan hyvät rahat vakuutuksesta.

Päärooliin valitaan parhaat päivänsä nähnyt western-veteraani, viinaan menevä Duke Montana (Tommy Lee Jones). Duke ei kuitenkaan ymmärrä heittää henkeään yhä vaarallisemmiksi käyvissä stunt-tempuissa, vaan alkaa kuin kiusallaan vetreytyä. Vanhan tuottajankin sydän alkaa lämmetä veteraaninäyttelijälle, mutta gangsterit hengittävät kannoilla.

The Comeback Trail sijoittuu jonnekin Get Shorty – hyvä pätkä (1995) ja Kevät koittaa Hitlerille (The Producers, 1967) -elokuvien henkiseen maastoon, jossa Hollywood tarkkailee ja kuvaa itseään huumorilla. Tällainen elokuva on myös kaikkien Vietnam-filmatisointien viiltävän humoristinen läpivalaisu Tropic Thunder (2008), jossa Tom Cruisen intensiteetillä ja kieli poskessa tulkitsema tuottaja Les Grossman pääsee näyttämään kuka määrää Hollywoodissa. Se on tuottaja eikä egotrippaileva näyttelijä tai itsestään liikoja luuleva ohjaaja!

Kaikissa näissä elokuvissa näyttelijäkaarti on parasta A-luokkaa, ja niin on myös The Comeback Trailissa, jossa kultaisena kuorrutuksena on myös näyttelijöiden iän tuoma charmi ja nostalginen perusvire. Get Shortylla oli ässänä hihassaan Elmore Leonardin alkuperäistarina ja Kevät koittaa Hitlerille -elokuvassa mestari Mel Brooks ohjaajana ja käsikirjoittajana. Kovassa seurassa siis ollaan.

The Comeback TrailThe Comeback Trailin ohjaajan George Gallon ei kuitenkaan tarvitse hävetä mitään, hän on kykynsä todistanut. The Comeback Trail näyttää, että huumori voi toimia myös huolella rakennettujen kohtauksien ja hyvän käsikirjoituksen kautta, ei pelkkinä eritteisiin keskittyvinä irtovitseinä. Robert De Niro pääsee Barberin roolissaan pitkästä aikaa näyttelemään, ja vieläpä humoristisessa roolissa, joka ei perustu pelkästään perusvirnistykseen ja maneereihin.

Vanhuus ei näyttäydy elokuvassa minään kultaisen sädekehän omaavana seesteisyyden ja viisauden aikana, vaan kärttyisyyden ja oman riittämättömyyden ja kykenemättömyyden tunteiden kulminaatiopisteenä. Nuoruus peilataan vanhuutta vasten Max Barberin tuottajakollegan Walterin (Zach Braff) kautta, joka on täynnä luottavaista intoa ja energiaa. Nuoret luottavat siihen, että aikaa on loputtomasti, vanhat taas tietävät paremmin.

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3 / 2 henkilöä