Kova koulu

Tarinat tosielämästä ovat usein "pelottavia", sillä niiden toteutus ja kiinnostavuus elokuvina jää monesti toisarvoiseksi. Patrick Galvinin elämänkertaan perustuva Suljetun maailman pojat välttää tosidramatisointien pahimmat karikot. Selittävät ja ymmärrystä kalastelevat kertojaäänet ja kehystarinat on viisaasti jätetty pois ja keskitytty tekemään vaikuttavasta tarinasta yksiselitteisesti vain elokuvaa.

Aidan Quinn esittää Espanjan sisällissodassa taistelutta William Franklinia, joka rakkautensa menettäneenä palaa toisen maailmansodan aattona kotimaahansa Irlantiin ja löytää työn katolisen poikakodin opettajana. Väkivallan rumat kasvot läheltä nähnyt William ei hyväksy poikakodin prefektinä toimivan munkkiveli Johnin (Iain Glen) kurinpitometodeja ja alkaa puolustaa poikia sekä huolehtimaan heidän henkisestä sivistyksestä. Tarinan perusasetelma on tavanomainen ja tuttu, mutta taiten kerrottuna se kietoo katsojansa mukaan.

© Nordisk FilmElokuva karttaa selkeää moralisointia ja yltää parhaimmillaan suljetun poikakotimaailman ulkoisesti uskottavaan kuvaukseen. Esimerkiksi väkivallantekojen vähäeleisyys ja toteavuus on pysähdyttävää, mistä on annettava ohjaajalle kiitosta. Toisaalla poikakodin maailma ja erityisesti sielunmaisema jää naisohjaajalta tavoittamatta. Poikien henkinen kasvuprosessi on hatara, opettaja Franklinin menneisyys pelkistyy romantisoiduksi tragediaksi ja munkkiveljien toimet jäävät väistämättä motivoimattomiksi. Vaikka henkilöhahmot on pyritty rakentamaan perustellusti, niin kerronnan etäisyys hahmoihin on kiusallinen. Miehisestä maailmasta puuttuu välitön miehisyys ja tunne. Vakuuttavat näyttelijäsuoritukset pelastavat kuitenkin paljon.

Dvd-julkaisu on tavanomainen ja teknisesti moitteeton. Lisämateriaalina on haastattelupätkiä sisältävä featurette, josta jää katsojalle varsin vähän käteen.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,5 / 2 henkilöä