Peräänantamaton fanielokuva

Muistan hämärästi kuulleeni ensimmäisen kerran suomalaisten harrastajien science fiction -sarjasta joskus kuutisen vuotta sitten. Tuolloin Samuli Torssosen johdolla kyhätty Star Trek -parodia oli edennyt viidenteen osaansa ja internetin ansiosta se saavutti laajempaa suosiota. Seuraavaa jatko-osaa askarrellessaan tekijät päättivät luoda kokonaisen täyspitkän elokuvan. Ja hartaasti sitä sitten hiottiinkin. Syyskuussa ensi-iltansa saanut Star Wreck In The Pirkinning on loistava esimerkki siitä, mihin puhdas harrastajapohjainen sinnikkyys voi johtaa.

En tiedä voidaanko tätä Torssosen ja kumppanien tuotosta enää oikein harrastajaelokuvaksi luokitella. Töissä on ollut mukana sadoittain ihmisiä ja pelkästään mallikelpoiset tietokonetehosteet ja musiikki on tehty ammattimaisella otteella. Rahaakin on saatu poltettua nelinumeroisia summia. Kokoillan elokuvaksi Star Wreck on joka tapauksessa suorastaan sikahalvalla tehty. Sitä paitsi kaikki fanielokuvan tunnuspiirteet ovat vahvasti esillä. Fanien taustatuki tuotannossa on ollut vahvaa ja muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta kaikki näyttelijät ovat amatöörejä.

Sinnikkäiden tekijöiden hengentuotteen juoni on kuin suoraan Douglas Adamsin romaanista. Muukalaisten avaruusteknologialla itsensä maailmanvaltiaaksi nostanut narsistinen keisari James Pirk (Samuli Torssonen) päättää lähteä valtaamaan elintilaa avaruudesta. Romualus Kalinkallaan törmäilevä kapteeni Fukov (Janos Honkonen) on löytänyt avaruudesta madonreiän, johon keisari neuvonantajiensa neuvoista piittaamatta johdattaa sotalaivastonsa. Laivasto törmää oman maailmansa rinnakkaistodellisuudessa kelluvaan Baabeli 13 -avaruusasemaan. Aseman johtaja kapteeni Sherrypie (Atte Joutsen) ajautuu tietenkin tukkanuottasille militaristisen Pirkin kanssa ja kohta pystyssä on kunnon turpakekkerit. Taistelun tuoksinassa punotaan salajuonia, pidetään ylipitkiä isänmaallisia puheita ja ammusten loputtua paiskotaan kaljapulloja päin vihollisaluksia. Ja voiton palkintohan ei ole mikään muu kuin koko maapallon tulevaisuus.

Olisi väärin tekijöitä kohtaan arvostella näin puhtaasti tekemisen ilosta lähtenyttä projektia nykyaikaisten kaupallisten elokuvien kriteereillä. Siksi tämänkin arvostelun tähditykset tulevat muista ansioista. Mikäli Star Wreck koskaan päätyisi laajempaan kaupalliseen levitykseen, sitä pidettäisiin todella omalaatuisena, mutta muuten hieman uuvuttavan sisäsiittoisena scifiparodiana. Ylipitkäksi venähtänyt tuotantoaikataulu näkyy myös epätasaisissa kohtauksissa. Varsinkin tarinan alkustartti tuntuu hieman paikallaan polkevalta ja väkisin tehdyltä. Lisäksi muutamat naiiviin koululaishuumoriin perustuneet kohtaukset olisivat ammattitaitoisempien tuottajien käsissä päätyneet editoitaessa suoraan roskakoriin.

Star Wreck toki parodioi noin yleisesti tieteiselokuvagenreä, mutta mukana pysyy paremmin jos Star Trekin ja Babylon 5:n perusoppimäärä on hallussa. Siksi asiaan vihkiytymättömät saattavat pudota avaruuskelkasta heti alkumetreillä. Täyden katselukokemuksen saavuttamiseksi katselijalta vaaditaan lisäksi aivokopallinen tervettä ryppyotsaisuuden poistoainetta. Toisaalta mukaan on saatu ahdettua myös maailmanpoliittisia kannanottoja. Yhdysvaltojen nykyisiä sotaseikkailuja kun irvaillaan mennen tulleen.

Parhaimmillaan Star Wreck tuo elävästi mieleen monet menneiden vuosikymmenten b-luokan scifielokuvat, joissa oli "sitä jotain". Yllätyksellisyyttä ja tervettä anarkistisuutta on mukana oikein rautaisannoksena. Ja tietokonetehosteet ja musiikki ovat todella erikoismaininnan arvoisia. Nostan vilpittömästi hattua elokuvan tekijöillä ja toivotan onnea näin hienon saavutuksen johdosta. Star Wreck In The Pirkinning todistaa, että hyvältä elokuvalta ei välttämättä edellytetä suurta tuotantobudjettia tai edes ammattimaista elokuvan osaamisen taitoa. Pelkästään fanikulttuurin tuotteena elokuva nousee hyvin tärkeäksi merkkipaaluksi.

Koko projektin kiinnostava historia on muuten tallennettu dvd:n lisukkeiden mukana tulevalle Star Wreckin henki -dokumentille. Kannattaa katsoa ja äimistellä millaisella hulluudella esimerkiksi tietokone-efektejä on painettu läpi. Kun yhtä ja samaa 20-sekunnin kohtausta työstetään kuukauden verran kellon ympäri, täytyy henkisen sietokyvyn olla teräsbetonin luokkaa.

Elokuvaa on toistaiseksi ollut saatavilla ainoastaan dvd:nä, mutta suunnitelmien mukaan ilmainen internet-jakelu aloitetaan lokakuun ensimmäisenä. Jakelun tekee mahdolliseksi vapaan levityksen sallivan Creative Commons -lisenssin käyttö. Tässäkin suhteessa tekijät ovat jälleen osoittautuneet hyvin aikaansa seuraaviksi kavereiksi.

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,8 / 4 henkilöä