Hyvä, ei erinomainen

Hollywood on sitten Seitsemän säälittä ja surutta riistänyt sarjamurhaajateemaa. Harvoin, jos koskaan, elokuvat ovat tarjonneet muuta kuin kaupunkikummituksen ja murhamysteeriä ratkoneen etsivän sapelinkalistelua. Sitä tavallista kamaa! Joe Charbanicin vierailu esikoisohjauksessaan astialla tarjoaa pelkistetyn, mutta erittäin pirteän kaksinkamppailun. Tällä kertaa kiusanhenki lähettelee poliisille kuvan seuraavasta uhristaan ja antaa virkavallalle päivän verran aikaa etsiä ennen pianonlankojen pureutumista kaulaan. Juonen yksinkertaisuus on pirteä poikkeus verrattuna mm. Morgan Freemanin tähdittämiin Alex Cross -elokuviin (Jäähyväiset tytöille ja Tappava seitti), joissa ohjaaja panttaa viimeistä sanaansa elokuvien viime minuuteille.

© 2000 Universal PicturesThe Watcher ei tarjoa katsojaa huijaavia juonenkäänteitä vaan sangen yksinkertaisen juonen. Hyvä idea ohjaajalta on myös leikkiä roolijaolla. Tällä kertaa Keanu Reevesin kasvot saanut sarjamurhaaja vainoaa vastentahtoisesti murhapeliin tullutta, menneisyytensä vainoamaa etsivää (Kevin Spader). Yleensähän kyseiset päärooleissa huseeraavat herrat ovat saaneet päinvastaiset roolit. The Watcherissa ja Sam Raimin ohjaamassa kelpo elokuvassa Enne, Keanu Reeves onnistuukin karstoittamaan oman roskan välttävän teflonpintansa (Harrison Ford uskalsi loata oman arkkityyppinsä vasta harmaahapsisena elokuvassa Salaisuus pinnan alla).

© 2000 Universal PicturesWatcherin kotelo lupaa "mahtavaa thrilleriä" ja "älykästä ja loistavaa" rikoselokuvaa. Täytyy toki myöntää, että Charbanicin ohjaus toimii yksinkertaisella juonella ja hyvillä roolisuorituksilla, mutta samaan hengenvetoon on kuitenkin tunnustettava, että vaikkakin elokuva on hyvä ja toimiva, missään nimessä se ei ole huippuohjaus, joka myöhempinä aikoina tullaan tunnustamaan klassikon arvoiseksi. Elokuva erottuu edukseen tusinamurhaleffoista, mutta mitään erinomaisia katsomiselämyksiä elokuvalta on turha odottaa. Elokuva antaa odottaa ohjaajalta myöhempiä mestariteoksia.

DVD / kuva: 16:9 Anamorfinen Widescreen 1.78:1; ääni: Dolby Surround 2.0 & Dolby Digital 5.1; tekstitetty (ei voi katsoa ilman tekstitystä valikkovalinnalla); Bonus Materials: Cast and Crew, Production Notes, Trailers.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3 / 2 henkilöä