Kalkkunanlento

Kaikkea sitä tehdään. Kaikkea sitä saa tehdä. Mutta olkaa hyvä, tässä on kaikkien kamalien Vietnam-leffojen pahnan pohjimmaisin, jota katsoessa tulee epätoivoinen ikävä Ramboja ja Vihreitä baretteja. Miliuksen Paholaislentäjät on toivottoman teennäinen buddy-elokuva, jossa lentäjäpojat ovat taas kerran niin miehiä ja suuria sotilaita.

Willem Dafoe ja Brad Johnson näyttelevät laivaston A-6 Intruder -rynnäkköhävittäjiä ohjastavia hurjapäitä, jotka komentajansa (Danny Glover) käskyistä piittaamatta päättävät suunnata pommitusretkensä Hanoin keskustaan, pahan ytimeen, saadakseen kerrankin "merkityksellistä" tuhoa aikaan puiden pommittamisen sijaan. Sitten sitä painellaan - Tähtien sodasta mauttomasti lainatusta - kujanlennossa vihollisen pääkaupungin katujen yllä.

Järkyttävästi kirjoitettu, laskuhumalaisesti näytelty ja alta kaikkien rimojen ohjattu Paholaislentäjät saa vain vihaiseksi jo silkasta ajanhukasta, jonka on kupannut moisen katsomiseen. Mistäköhän parantolasta Milius ja kumppanit on kaapattu tätä tekemään? Ei tällainen väsynyt ikämiehen machoilu enää vain toimi. Milius kuuluu saman sarjaan kuin ikätoverinsa Walter Hill. Aikoinaan kiinnostavia ja tinkimättömiäkin elokuvia ohjanneisiin ja kirjoittaneisiin lahjakkuuksiin kuuluneet Milius ja Hill voisivat painua eläkkeelle ihmisiä kiusaamasta. Amerikkalaisen toimintaelokuvan perilliset eivät ole perintöään koskaan lunastaneet. Myöntäisivät edes tappionsa miehekkäästi.

Elokuva perustuu entisen Intruder-lentäjän Stphen Coontsin kirjaan, joka ei ainakaan voi olla huonompi. Koska se ei ole mahdollista. Ja kuuleman mukaan Coontsin kirja on sitä paitsi hyvä sotajännäri. Mielellään sitä tekisi arvostelun, joka antaisi arvoa huonollekin elokuvalle, mutta nyt on seinä vastassa. Tässä kalkkunassa ei ole mitään hyvää eikä edes mitään niin todella huonoa, että jaksaisi camp-asenteella suhtautua. Elokuva on yksinkertaisesti toivottoman kehno tekele.

Onneksi Paholaislentäjät ei ole tupla-dvd-painos, jossa toinen lätyskä olisi täynnä "mielenkiintoisia" ekstroja, joita ei onneksi ole ollenkaan. Tosin yhtä "poistettua kohtausta" koko elokuva. Mutta onpahan tämä versio leikattu vastoin Miliuksen näkemystä. Jäämme mielenkiinnolla odottamaan ohjaajan versiota, jota tuskin sentään tulee enää kolmentoista vuoden jälkeen.

*
Arvostelukäytännöt