Ison Arskan läpimurtoleffa

Robert E. Howardin alunperin 1930-luvulla kirjoittamat Conan-tarinat saavuttivat ensimmäisen kerran laajempaa suosiota toisen maailmansodan jälkeen, osittain Howardin tarinoihin perustuneiden sarjakuvien ansiosta. Toisaalta pulp-kirjallisen syntytaustansa vuoksi tämä karski sankarihahmo tuli tunnetuksi suurelle yleisölle oikeastaan vasta 1980-luvun alkupuolella. Tärkein taustavaikuttaja tässä muutoksessa oli John Miliuksen ohjaama suuren budjetin spektaakkelielokuva Conan Barbaari. Elokuva on tärkeä myös siinä suhteessa, että se nosti ratkaisevalla tavalla romuluisen mestaribodaaja Arnold Schwarzeneggerin elokuvamaailman parrasvaloihin.

Conan the BarbarianNäin jälkikäteen arvioituna Conan Barbaari on ehdottomasti yksi 1980-luvun tärkeimmistä toiminta- ja seikkailuelokuvista. Toisaalta vuosien varrella myös kritiikki on ollut ankaraa. Sitä on pidetty esimerkiksi laskelmoituna ja megalomaanisena spektaakkelina, joka ainoastaan tasoitti tietä Ison Arskan elokuvauralle. Joidenkin arvioiden mukaan elokuvassa on liikaa vastenmielistä ja nietzscheläiseksi tulkittavaa yli-ihmisoppia sekä tympeän oloista raakaa väkivaltaa. Monet kriitikot eivät selvästikään ole perehtyneet riittävällä tavalla itse Conan-hahmon taustahistoriaan. Conanin alunperin luonut Robert E. Howard oli kirjailijana varsin monipuolinen ja hänen tarinansa olivat usein kiehtova sekoitus kauhua, fantasiaa yhdistettynä perinteisen sankaritarinan teemaan. Conan Barbaari on selvästi tuotettu Howardin tarinoiden hengen mukaisesti ja elokuva on paljon moniulotteisempi kuin mitä pelkkä pintapuolinen tarkastelu tuo ilmi.

Conan the BarbarianSinällään Conanin tarinassa itsessään ei ole mitään yllättäviä tai poikkeuksellisia piirteitä. Vanhempansa menettäneen ja orjuuteen alistetun Conanin nousu yksinäisestä miekanheiluttajasta ja varkaasta legendaariseksi soturiksi on aika konstailematon sankaritarina kaikilla mausteilla. Toisaalta voisiko tällaiselta elokuvalta enempää pyytääkään? Conan Barbaari tarjoaa tässä suhteessa oikein rautaisannoksen maskuliinista uhoa ja vimmaa.

Huipputuottajien ansiosta elokuvan miljööt, lavastukset, puvut ja aseet ovat oikein viimeisen päälle tehtyjä. Erikoistehosteiden niukkuus saattaa tosin jo jonkin verran haitata digitaaliefektien tykitykseen tottunutta nyky-yleisöä. Tästä huolimatta Conan Barbaari on edelleen todella komeaa katsottavaa. Käsikirjoituksesta huolehtineet John Milius ja Oliver Stone ovat myös tehneet varsin huolellista jälkeä. Taistelukohtausten yksityiskohdat lienevät Stonen vaikutuksesta syntyneitä ja John Miliuksen kerronnalle on löydettävissä myös yhtäläisyyksiä hänen aikaisemmasta tuotannostaan. Elokuva jumalainen musiikki on myös käsite itsessään. Basil Poledourisin sävellystyötä voidaan edelleen pitää yhtenä kaikkien parhaimmista soundtrackeista. Lyhyesti ilmaistuna Conan Barbaari toiminta- ja seikkailuklassikon kannuksensa ansainnut.

Conan the BarbarianNyt julkaistava dvd on kokonaisuudessaan ihan onnistunut ja monipuolinen paketti ja lisäosat tarjoavatkin varsin paljon lisäkatsottavaa. Tärkein on asiallinen "The Making of" -dokumentti, joka tuo katsojalle arvokasta taustatietoa elokuvan monimutkaisista ja yllättävistäkin syntytaustoista. Dvd on teknisesti muuten ihan kelvollinen, vaikka äänen tasossa oli havaittavissa jonkinlaisia ongelmia.

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,5 / 4 henkilöä