Totuudet kulissien takana

Sam Munsonin toistaiseksi suomentamattomaan romaaniin perustuva November Criminals yhdistää jälleen kaksi nuorta, mutta ikäisekseen erittäin kokenutta näyttelijää. Chloë Grace Moretz ja Ansel Elgort olivat jo vuonna 2013 samassa elokuvassa eli Carrien uusintaversiossa. Elgort on ehtinyt saada nimeä sekä Outolintu-sarjassa että hitiksi osoittautuneessa syöpäromanssidraamassa Tähtiin kirjoitettu virhe. Moretz puolestaan teki läpilyöntinsä jo lapsena Kick-Assin rääväsuisena ja murhanhimoisena naamiokostajana Hit-Girlinä.

November CriminalsNovember Criminals ei ole teiniromanssi, vaikka Moretz ja Elgort ovat tarinassa pariskunta. Teos välttää liian sokerisuuden ja suhtautuu amerikkalaiseksi elokuvaksi yllättävänkin luontevasti seksiin. Roolihahmot ovat aidon ja luontevan tuntuisia epävarmoissa ja kömpelöissäkin tunneilmauksissaan, eikä pääparin keskinäinen suhde ole jatkuvasti tarinan keskiössä. Se on vain yksi osa laajempaa sosiaalista verkkoa, johon kuuluvat varakkaamman Phoeben (Moretz) takakireä suhde uraäitiin (Catherine Keener) ja äitinsä äkkikuoleman jälkeen köyhtyneen Addisonin (Elgort) kokema järkytys, kun hänen ystävänsä murhataan vain pari minuuttia sen jälkeen kun Addison on tämän viimeksi nähnyt.

Elgort tekee onnistuneen ja herkän roolisuorituksen ulkopuolisena, haavoittuvaisena nuorukaisena, joka ei ole sankari mutta joka haluaa tehdä oikein. Addison haukkaa kuitenkin liian ison palan yrittäessään selvittää koulutoverinsa äkillistä, järjettömältä tuntuvaa murhaa. Moretzin Phoebe on tasapainottavampi järjen ääni, joka on tasapuolinen ja -arvoinen kumppani Addisonille kaksikon yrittäessä selvitellä veritekoa, joka leimataan vain mustien väliseksi huumejengimurhaksi.

Anvil-dokumentista ja Hitchcock-elämäkertaelokuvasta tuttu Sacha Gervasi on sekä käsikirjoittanut että ohjannut elokuvan, eikä kadota punaista lankaa missään vaiheessa. Gervasin tyyli on sopivan rauhallinen ja samalla tiivistunnelmainen. Ohjaaja on tiivistänyt teoksen alle puoleentoista tuntiin, mikä pitää tarinan intensiivisenä ja napakkana.

November CriminalsNovember Criminals ei lyö katsojiaan halolla päähän ideologisesti, mutta se näyttää vähäeleisesti ja kuin ohimennen sen, miten rikkaan eliitin bilehuumeiden ja viihdekäytön taustalla on katutason järjestäytynyt rikollisuus, jossa väkivalta on arkipäivää ja ihmishengen hinta on mitätön. Washington D.C.:n eliittialueiden koreiden kulissien taakse kätkeytyvät paikoin hyvin rumat totuudet sekä ystävistä että koulutovereista.

Onnistunut ja monimuotoinen draamaelokuva on omistettu David Bowielle, ja Bowien läsnäolo huokuu November Criminalsista jatkuvasti. Taustalla soi useita Bowien kappaleita, nuorten huoneiden seinillä on Bowien julisteita ja yllä Bowien paitoja. Ehkei kovin realistista huomioiden nykyisen nuorisomusiikin ja nuorten enemmistön musiikkimaun, mutta kaunis kunnianosoitus silti.

* * *
Arvostelukäytännöt