Vastauksia etsimässä

John Greenin romaani Tähtiin kirjoitettu virhe on saavuttanut suunnattoman suosion Yhdysvaltojen kirjamarkkinoilla. Nuorille aikuisille suunnattu kirja ylitti lukijarajoja suorasukaisella otteellaan, jolla se kuvasi kahden syöpään sairastuneen nuoren romanssia. Tähtiin kirjoitettu virhe ei elokuvana ole tähtinäyttelijöin täytetty ison rahan draama, vaan sen kohdalla on selkeästi haettu modernia indie-uskottavaa tyyliä.

Fault in Our Stars, ThePääosissa olevat Shailene Woodley ja Ansel Elgort eivät ole vielä tähtiä, mutta ovat tehneet nimeä young adult -filmatisoinneissa The Spectacular Now (2013) sekä Divergent: Outolintu (2014). Heidän elokuviensa kautta solmitut kytkökset nuorten aikuisten kirjallisuuteen ovat vahvat, mikä auttaa yksittäisten kirjojen kytkemisessä yhdeksi maailmaksi.

Syöpään sairastuneiden nuorten tukiryhmän kokoukset ovat Hazelille (Shailene Woodley) tuskaa. Toiveikkaat ja optimistiset kertomukset saavat Hazelin esittämään kiltisti tulevaisuuteen uskovaa tyttöä, vaikka hän onkin jo hyväksynyt oman kuolemansa. Kun suorasanainen Gus (Ansel Elgort) sitten ilmestyy eräänä päivänä tukiryhmään, on se voimakkaan rakkaustarinan alku.

Fault in Our Stars, TheHazel ja Gus suhtautuvat elämään hyvin erilaisilla tavoilla. Gus haaveilee historiankirjoihin jäämisestä, kun Hazel taas pelkää jättävänsä liian voimakkaan jäljen ympärillään eläviin ihmisiin. Nuorten yhteinen ihastus ”Viistoa valoa” -nimiseen kirjaan saa heidät etsimään vastauksia elämään sen sivuilta, ja kun se ei riitä, he kääntävät katseensa kirjailijan suuntaan. Toivo vastauksien saamisesta ja pelko siitä, että niitä ei ole olemassa, vievät Hazelin ja Gusin uskonnollisiin mittasuhteisiin kasvavalle matkalle.

Tähtiin kirjoitettu virhe lähtee käsittelemään syöpää ja kuolemaa nuorten näkökulmasta. Usein lasten ja nuorten sairastuminen on verhottu vierestä seuraavien vanhempien ja ystävien tuskaan, eikä asiasta puhuta suoraan sen vaikeuden takia. Lukuisten kiertoilmaisujen taakse on helppo piiloutua, mutta tosiasioiden kohtaaminen ilman optimistisia korulauseita voi myös tuoda helpotusta nuoren elämään. Hazelin suurin pelko on vanhempiensa toiveiden murskaaminen, eikä hän pysty puhumaan tästä heidän kanssaan. Tulevaisuudesta tulee kuitenkin pelottavampi, kun siitä vaietaan.

Fault in Our Stars, TheElokuva vilisee symboliikkaa ja viittauksia taiteeseen. Symboliikka on kuitenkin yksinkertaista ja viittaukset selitetään katsojalle nopeasti. Elokuvan alussa Hazel lupaa tarinan olevan romanssi ilman satua, mutta alun särmät hioutuvat elokuvan edetessä pois ja tavanomaisuus iskee kiinni tarinaan. Ansel Elgort ei Gusin roolissa oikein pysy nopean dialogin perässä, eikä hänellä ole tarvittavaa kypsyyttä raskaampien kohtausten esittämiseen. Ero jo The Descendantsissa (2011) kyntensä näyttäneeseen Shailene Woodleyhin on suuri. Myös Laura Dern tekee hienon roolityön Hazelin äitinä, jonka optimisten sanojen taakse kätkeytyvä pelko on luettavissa hänen kasvoiltaan.

Tyylikäs kuvaus ja hienot musiikkivalinnat antavat Tähtiin kirjoitetulle virheelle hiotun ja modernin ilmeen. Se näyttää kunnianhimoiselta ja hallitsee tunteiden manipuloimisen mallikkaasti. On helppo käsittää, miksi kirjan tarina on puhutellut nuoria, sillä tulevaisuuden ja toisten odotusten pettämisen pelko on osa aikuistumisen kokemusta. Elokuvana Tähtiin kirjoitettu virhe on mietitty kokonaisuus, joka toimii vioistaan huolimatta.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,3 / 3 henkilöä