Koko perheen kalajuttu

Disneyn ja Pixar-animaatiostudion yhteisprojekti Nemoa etsimässä sai Suomen ensi-iltansa viime marraskuun lopulla ja sittemmin rapakon takaa on kulkeutunut uutisia yhtiöiden välisen yhteistyön kariutumisesta. Aina vuodesta 1991 jatkunut tiimityö, jossa studiot puolittivat kustannukset keskenään Disneyn hoitaessa markkinoinnin ja levityksen, oli todellinen Hollywoodin menestystarina. Nemon ohella yhteistyön aiemmat neljä hedelmää Toy Story (1995), Ötökän elämää (1998), Toy Story 2 (1999) ja Monsterit Oy (2001) ovat olleet suuria menestyksiä tuottaen päätähuimaavia rahamääriä.

© 2003 Disney Enterprises, Inc. - Pixar Animation StudiosPixar on tuonut Disneyn tyypilliseen, vitivalkoisen puhtoiseen maailmaan omanlaisiaan, joskus piikikkäitä ja sarkastisiakin sävyjä. Tämän ansiosta yhteistyönä syntyneet animaatiot ovat vedonneet helpommin myös varttuneempiin katsojiin. Tarinoissa saatetaan viitata niin klassikko- kuin jännityselokuviinkin tai henkilöhahmojen joukosta voi pilkistää mitä kummallisempia tyyppejä. Sama linja jatkuu myös Nemossa, joka heittää nopean viittauksen muun muassa Alfred Hitchcockin Psychoon ja esittelee haikalojen "AA-kerhon" – toisin sanoen kalojen syömisestä pidättäytyvän kolmen koplan. Kaikki tämä tehdään kuitenkin tavalla, joka ei pääse pelästyttämään pienimpiäkään katsojia.

Animaation tarina on myös siinä mielessä tyypillinen Pixarin ja Disneyn yhteistöille, että se sijoittuu aivan silmiemme alla olevaan "minitodellisuuteen", josta katsottuna ihmiset näyttävät pelottavilta jättiläisiltä ja heidän toimensa käsittämättömiltä. Puolisonsa menettänyt klovnikala Marlin suhtautuu ylihuolehtivasti poikaansa Nemoon, joka kuitenkin yhtenä päivänä joutuu sukeltajien haaviin ja sitä tietä akvaarioon. Isä-Marlin lähtee pitkälle pelastusretkelle, jonka varrella hän ehtii kokea monen monta kummallista kohtaamista. Näin Nemon tarina on oikeastaan hänen isänsä kasvutarina, jonka aikana opitaan niin suvaitsevaisuutta kuin luottamustakin.

© 2003 Disney Enterprises, Inc. - Pixar Animation StudiosKahden levyn dvd-paketti jatkaa aiemmista Disney-julkaisuista tuttua laadukasta linjaa. Elokuvalevyllä on niin alkuperäinen englanninkielinen versio kuin päällepuhutut versiot suomeksi, ruotsiksi ja islanniksi. Lisänä löytyy muun muassa poistettuja kohtauksia ja virtuaaliakvaarioita. Varsinaiselta lisämateriaalilevyltä erikseen voi poimia esimerkiksi Pixarin vuonna 1989 tekemän lyhytanimaation nimeltä Knick Knack. Myös itse animaatiostudiota esittelevä Kulissien takana on mielenkiintoista katsottavaa.

Nemoa etsimässä edustaa parhaimmalla mahdollisella tavalla viihdyttävää tarinaa, jonka parissa ei myöskään aikuisten aika käy pitkäksi. Animaatio on täynnä mitä hienompia yksityiskohtia – puhumattakaan itse animaatiotyöstä, joka on Pixarilta jälleen kerran huikea ja silmiä hivelevä suoritus.

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,3 / 8 henkilöä