Aikuisten ahtaat leikkipaikat

Keski-ikäisten kasvukivuista kertovan Little Childrenin keskeiset tapahtumapaikat alleviivaavat tarinan tapahtumia. Lasten leikkipuisto, uimala ja jalkapallokenttä ovat julkisen alueelle sijoittuvia miljöitä, jotka mielletään taaperoiden, koululaisten ja nuorison temmellyspaikoiksi. Elokuvassa lasten paikoilla nähdään kypsymättömiä, umpikujaan ajautuneita aikuisia, joiden suhde itseensä ja ympäristöönsä on tavalla tai toisella haavoittunut.

© 2006 New Line CinemaLittle Children keskittyy neljään elämästä vieraantuneeseen hahmoon, joista kahta, harkitsemattomasti toisiinsa rakastuvaa, velvollisuuksien ja halujen ristivedossa kamppailevaa Sarahia (Kate Winslet) ja Bradia (Patrick Wilson), elokuva seuraa erityisen läheltä. Sarah on kirjallisuustieteestä valmistunut, vähän homssuinen perheenäiti, joka ei pääse toteuttamaan itseään kodin viileiden seinien ulkopuolella. Koti-isäksi jäänyt, poikamainen Brad elää hiertävässä välitilassa kykenemättä ratkaisemaan mitä elämällään tekisi, ammatillisesti tai muuten.

Salaiseen, vapauttavaksi luulemaansa seksisuhteeseen ryhtyvän pääparin lisäksi Little Children tarkentaa pedofiliasta vankilarangaistuksia kärsineeseen Ronnieen (Jackie Earle Haley) ja häntä jahtaavaan entiseen poliisiin, Larryyn (Noah Emmerich). Jokainen elokuvan keskeisistä hahmoista hapuilee menneisyytensä vankeina, tuskallisen etäällä toiveistaan ja todellisista tarpeistaan.

© 2006 New Line CinemaTodd Fieldin (Satimessa, 2001) ohjaama ja osin käsikirjoittama henkilödraama on lähtökohdiltaan kiistämättä kiinnostava ja kunnianhimoinen. Lupaavan, jännitteisesti rakentuvan alun jälkeen elokuva alkaa kuitenkin menettää hahmoaan ja koskettavuuttaan. Ylipitkä, useita perusteettomia kohtauksia sisältävä Little Children jääkin kelpo aineksistaan huolimatta kokonaisuutena vaisuksi. Valintojen ja vastuun merkitystä korostavan elokuvan tekijäjoukko näyttääkin itse antaneen periksi vaivattomimmille ratkaisuille.

Tom Perrottan samannimiseen romaaniin pohjaava, löysähkö käsikirjoitus sai yllättävää kyllä Oscar-ehdokkuuden. Perrotta ja Field ovat kirjoittaneet Winsletin Sarahista, Wilsonin Patrickista ja pedofiili-Ronniesta melko monisyisiä hahmoja, mutta kaikki muut henkilöt jäävät paperisen etäisiksi. Ja vaikka Ronnieen onkin saatu ulottuvuuksia, on hahmo auttamattoman stereotyyppinen, seksuaalisuudellaan leimattu.

Ongelmistaan huolimatta Little Children tarjoaa laadukkaasti toteutettua, monin paikoin kipeän tarkkanäköistä draamaa. Näyttelijöistä etenkin Winslet tekee totuttuun tapaansa tarkkaa, vivahteikasta työtä. Elokuva korostaa Gustave Flaubertin kiistellyn Rouva Bovary -romaanin hengessä porvarillisen perhe-elämän emotionaalista ja henkistä tyhjiötä, jossa todellisille kohtaamisille jää tilaa vain unelmissa.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,3 / 7 henkilöä