Väsynyt virtuaalileikki

Tavallisesti romaanista elokuvaa kääntävä ohjaaja törmää todelliseen runsaudenpulaan. Kaikkia rönsyjä ja sävyjä ei yksinkertaisesti pysty mahduttamaan rajatulle filmimetrille. Erityisen vaikeaa on ollut siirtää nykyisen kauhun mestarin Stephen Kingin tiiliskiviin pakattuja ajatuksia katseltavaan muotoon, ainoita onnistuneita yrityksiä ovat olleet "vankilakuvaukset" Piina ja Rita Hayworth: Avain pakoon. Erityisen kammottavaa katsottavaa sen sijaan ovat olleet töherrykset Ihmissuden vuosi, Kolkuttajat ja Se, jotka ovat vain kalpeita aavistuksia samannimisistä romaaneista. Brett Leonardin elokuvaa Ruohonleikkaajaa voi syyttää kaikesta muusta, muttei Kingin ajatusten poisjättämisestä: ohjaaja nimittäin vääntää muutaman arkin mittaisesta King-kirjoitelmasta lähes kaksi ja puolituntisen elokuvan!

Internetin aikaa edeltävässä tarinassa Pierce Brosnanin esittämä tutkijan ketale tekee varhaisia virtuaalikokeiluja apinoilla. Koe-eläimet eivät kuitenkaan ole erityisen ottavia kokeissa haetuille tavoitteille ja tutkimukset päättyvät muutamaan vartijan raatoon. Epäonnistumiset eivät kuitenkaan estä agentti 007:n esiastetta vaan hän löytää itselleen uuden koekaniinin pappilan suojissa työskentelevästä vajaamielisestä ruohonleikkaajasta. Kokeilut tuottavat tulosta ja pelkästään järjen jyväsellä siunattu kehittyy nopeaa tahtia tiedemiehen laboratoriossa. Pikapikaa vasta myöhemmällä iällä tiedolla siunattu ryhtyy filosofoimaan muiden järjettömästä käyttäytymisestä ja löytää itsensä iloisen lesken vällyjen välistä. Aivojen salatuista osista vapautuvat voimat saavat aikaan kuitenkin myös kielteistäkin kehitystä: pian tuppukylää hallitsee virtuaali-Kristus, joka kostaa kokemiaan päähänpotkuja.

En voi olla kuin ihmettelemättä, miksi tämäkin elokuva on uudelleenjulkaistu: taloudellisesti ja arvostelurintamalla kehnonlaisesti menestyneellä Ruohonleikkaajalla ei ole juuri mitään annettavaa katsojalle sangen onnistuneiden tuoreempien virtuaalileikittelyjen jälkeen. Myöskään koru korvassa ja pitkät hiukset eivät sovi myöhemmällä iällään maailmaa pelastaneella agentille. Ei edes kirjailija itse hyväksynyt tulkintaa teoksestaan vaan vaati jopa oikeusteitse nimensä poistamista leffan krediittitiedoista. Vaikka Ruohonleikkaaja oli visioimisessaan huomattavastikin omaa aikaansa edellä, se on nyt, uudelleenmasteroinnista huolimatta, auttamattoman jälkeenjäänyt. Sekä kömpelösti että köyhästi toteutettu digitaalitekniikka on kuin pahaisella kotikoneella piirretty ja elokuvaa raastaa myös King-filmatisointien helmasynti: hahmot jäävät puolitiehen rakennetuiksi. Pienellä budjetilla kokoonkursittu elokuva on pahasti tusinaelokuvan makuinen. Ehkä jonkinlaisena retro-juttuna se saattaa toimia!

DVD / kuva 4:3 Full Frame 1.33:1; ääni: Dolby Digital 2.0; tekstitetty (elokuvaa ei voi katsoa ilman tekstitystä valikkovalinnalla), extras: trailers, filmographies.

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 1,5 / 2 henkilöä