Kunniaton tekele

Kunnian puolesta näyttää Yhdysvaltain laivaston tilaamalta ja kustantamalta propagandaelokuvalta. Pasuunat soittavat vapaan maailman ilosanomaa ja tähtilippu liehuu iloisesti tuulessa etelän pikku punaniskaupseerin (Robert De Niro) ymmärtäessä että ihonvärillä ei ole juuri väliä, kun on kyse kunnian ja rohkeuden mittaamisesta. Suitsutus saa elokuvassa jopa mauttomia piirteitä. Elokuvassa Yhdysvaltain kunniallista laivastoa ylistävät jopa sen hampaisiin joutuneet piruparat. Laivastoa ei käy syyttäminen aiemmista ihonväriin perustuvista erotteluista.

© 20th Century FoxTarinassa Cuba Gooding Jr.:n esittämä sukeltaja yrittää ensimmäisenä tummaihoisena sukeltajana ansaita kannuksensa Yhdysvaltain kovimmista kovimpia koulivassa laivastokoulutuksessa. Elokuvan juoni on kutakuinkin arvattavissa viimeaikojen Amerikan sisäistä liennytystä, veljeyttä ja tasa-arvoa paasanneiden ja saarnanneiden elokuvien pohjalta. Vai voiko elokuvan tummahipiäinen David, joka käy pikkuritsalla rasismin Goljattia vastaan, muka epäonnistua oikeamielisessä missiossaan elokuvassa, joka on tehty uuden vuosituhannen alkumetreillä. Tuskinpa.

"Saa yleisön hurraamaan", lupaa sitaatti elokuvan kannessa. Älkää langetko korulauseeseen, sillä todellisuudessa elokuva ei tarjoa juuri muuta kuin sikermän, ja huonon sellaisen, kliseitä ja rumpujen pärisyttelyä. Asenteeltaan elokuva muistuttaa suuresti viimeaikojen suurinta rahastuselokuvaa Pearl Harboria, jossa Kunnian puolesta -leffan pääosan näyttelijä tekee hyvin samansävyisen roolin, juonen kannalta täysin turhassa hahmossa. Ainokaisen tähtensä Kunnian puolesta saa siitä, että Denzel Washington ei esiintynyt pääroolissa saarnamiehen roolissa. Puistatus pelkästään edellisestä visiosta!

*
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 1,7 / 3 henkilöä