200 miljoonalla tuotettu kolmituntinen televisioelokuva vaikuttaa hyppysissä vähintäänkin mielenkiintoiselta. Kannessa näyttelijöiksi listataan nimekäs leffatähtien kaarti ja itse aihehan huokuu kutkuttavasti keskiajan mystistä magiaa sekä seikkailuja. Kuningas Arthurista ja Excalibur-miekasta riittää ammennettavaa vaikka kuinka, ja Taikuri Merlinin näkökulmasta kerrotussa tarinassa on mielenkiintonsa, mutta - televisioelokuva on televisioelokuva.

Merlin - © Hallmark EntertainmentMerlin kantaa katselun läpi pelkästään aiheensa voimalla. Toteutus on pliisun keskikertaista ja ärsyttävät yksityiskohdat hyppivät silmille. Pilkkuja ei pidä viilata, mutta kun keskiajalla luetaan palstoitettuja ja painettuja kirjoja (kirjapainotaitohan keksittiin vasta 1400-luvulla) sekä naisten naamat loistavat modernin lumenen kuulaamina, niin historian tunneilla hereillä olleen katsojan ärsyyntyminen on ilmiselvää. Mitäänsanomatonta toteutusta pällistellessä ei voi kuin ihmetellä, mihin ne kaikki miljoonat on tuhlattu. Näyttelijäpalkkioihinko?

Merlin - © Hallmark EntertainmentNäyttelijärintamalla ei kuitenkaan juuri paremmin mene. Sam Neil ei ole kovin monikasvoinen koskaan ollutkaan, mutta näin pökköä miestä ei ole nähty edes Jurassic Parkeissa. Muutoinkin nimekkäät näyttelijät hohkaavat kulisseissa varsin päämäärättömästi, aivan kuin heitä ei olisi ohjattu laisinkaan. Rutger Hauer on tosin aina hyvä. Sir John Gielgudkin on kreditoitu ihan kanteen asti, vaikka ukkeli näkyy kuvissa niin vähän aikaa, etten edes sekunteja ehtinyt laskea.

Merlin - © Hallmark EntertainmentViidentoista vuoden ikärajastaan huolimatta Merlin on sopivaa seikkailua lähinnä kymmenvuotiaille, meininki kun on vähän saman suuntainen kuin 1980-luvun Robin Hood -televisiosarjassa. Formulattomana sunnuntaina koko perhe voikin valjastaa itsensä harmittoman keskiajan seikkailun ääreen. Keskiajan mystiikasta innostuneille suosittelen ennemminkin tutustumista John Boormanin mahtavan näyttävään Excaliburiin (1981), jos se vielä näkemättä on.

DVD / kuva: 4:3 Full Frame, ääni: Dolby Digital 2.0; tekstitetty (elokuvaa ei voi katsoa ilman tekstitystä valikkovalinnalla); Cast & Crew (filmographies).

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,5 / 2 henkilöä