Ei niin villi western

Sukupolvensa lahjakkaimpiin näyttelijöihin kuuluva Natalie Portman esittää Villiin länteen sijoittuvassa vähäeleisessä ja perinteisessä western-elokuvassa Jane Got a Gun menneisyytensä haamujen kanssa kamppailevaa Jane Hammondia, joka joutuu haastavan paikan eteen.

Jane Got a GunJanen lainsuojattomana elelevää aviomiestä (Noah Emmerich) on ammuttu, ja suojellakseen perhettään ja itseään Janen on pyydettävää apuun vastahakoista Dan Frostia (mainio Joel Edgerton), miestä jonka kanssa hän jakaa menneisyytensä. He käyvät yhdessä taisteluun elämästä ja kuolemasta lainsuojattomia ja sadistisia Bishop Boyseja vastaan. Boyseja johtaa Ewan McGregorin esittämä John Bishop, joka kantaa kaunaa sekä Janea että hänen aviomiestään kohtaan.

Jane Got a Gun on monella tapaa perinteinen western-tarina. Rajaseudun miljöö ja ajankuva on sisällytetty elokuvaan onnistuneesti ja se on komeasti kuvattu, mutta siihen elokuvan positiiviset ominaisuudet valitettavasti jäävätkin.

Jane Got a GunTrilleriksi Jane Got a Gun on aivan liian hidastempoinen ja jännitystä ei elokuvan edetessä saada koskaan oikein rakennetuksi. Draamaksi elokuva on taas aivan liian tarinaton ja lattea. Janen, hänen aviomiehensä ja Janen menneisyyden miehen välinen kolmiodraama ei yksinkertaisesti kiinnosta tarpeeksi ja hahmojen välinen vuorovaikutus jää pinnalliseksi. Osittain tämä johtuu elokuvan kerronnasta ja muodosta. Suurin osa tapahtumista esitetään takaumien kautta, minkä vuoksi tarinan nykyhetkeen sijoittuvat konfliktit ja loppuratkaisu eivät tunnu erityisen kiinnostavilta tai koskettavilta.

Yleensä erinomaisen Natalie Portmanin roolisuoritus Janena on tällä kertaa valitettavan keskinkertainen. Janen hahmolle ei tosin suoda elokuvassa kunnolla toimijuutta, eikä hahmo nouse erityisen merkitykselliseksi, vaikka elokuvan tarina kertookin juuri hänestä.

Jane Got a GunOlisi ollut mielenkiintoista nähdä alkuperäisen ohjaaja-ehdokkaan Lynne Ramseyn (Poikani Kevin) tulkinta Janen tarinasta, elokuvahan päätyi vastikään ensi-iltansa saaneen The Accountantin ohjanneen Gavin O'Connorin käsiin. Myöskään lähes tunnistamattomaksi maskeerattu Ewan McGregor ei vakuuta julman John Bishopin roolissa, mutta tylyilmeinen Joel Edgerton vastahakoisena ja menneisyyden riivaamana Dan Frostina istuu rooliinsa erinomaisesti.

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 1,5 / 2 henkilöä