Vähemmän vaarallinen tehtävä

Tom Cruisen tähdittämä Mission: Impossible -sarja on elänyt ja voinut hyvin jo vuosikymmeniä. Uusin osa, Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One asetti uudet pohjat stunteille ja spektaakkeleille. Samalla se oli oivallisesti rytmitetty ja riittävän melodramaattinen, jotta katsoja tempautui mukaan eikä välittänyt tekoälyn vaaroista varoittavan juonen aukkopaikoista. Elokuva oli tarkoitettu ensisijaisesti valkokankaalla koettavaksi ja se oli filmattu tätä silmällä pitäen. Aidan yli ei menty sieltä, missä aita oli matalin.

Heart of Stone Tom Harperin ohjaama Heart of Stone on perässähiihtäjä, joka pyrkii toisintamaan agenttitoimintaelokuvien ja erityisesti Mission: Impossiblen menestyskuvion. Valitettavasti se etsii aidasta sekä alimman kohdat että suoranaiset aukot.

Tuotannossa on pihistelty väärissä paikoissa ja kunnianhimo on riittänyt Netflix-levitykseen. Teos on tarkoitettu ensisijaisesti katsottavaksi tietokoneilla, kännyköillä ja kotiruuduissa, ja se näkyy kaikessa. Heart of Stonea parhaiten kuvaava adjektiivi on vaisu. Se on huono adjektiivi agenttitoimintaelokuvalle, jonka pitäisi pitää otteessaan parituntisen verran.

Elokuvan konsepti on huomattavan samanlainen Dead Reckoning Part Onen kanssa. On salassa toimiva agenttijärjestö, kärkiagentilla on hakkeri apunaan, ja maailmaa uhkaa valloilleen pääsevä tekoäly. Ainoa olennainen vaihdos on vakavamielisen miesagentin vaihto persoonattomaan naisagenttiin eli Gal Gadotin esittämään Rachel Stoneen. Gadotilla on karismaa, mutta karisma hukkuu tylsän Stonen hahmoon, josta ei ole juuri kuin etenemään stunttikohtauksesta toiseen.

Heart of Stone Siinä missä Cruisen ja kumppanien elokuva imaisi mukaansa, sarjakuvakäsikirjoittaja Greg Ruckan käsikirjoitus on odottamattoman amatöörimainen. Juonen lukuisat ja ammottavat aukkopaikat sekä hahmojen toiminnan epäloogisuudet ovat vahvasti häiritseviä. Rucka on myös päättänyt ottaa valtaosan genren kliseistä käyttöön sellaisenaan. Kaikki Heart of Stonen temput on jo nähty, ja paremmin tehtynä.

Heart of Stonen loppukohtaus povaa vahvasti jatkoa Stonen seikkailuille, uuden tukitiimin voimin. Joskus elokuvasarjat paranevat vanhetessaan, mutta mikäli Heart of Stone saa jatkoa, sen on petrattava huomattavasti. Nyt se pelaa mutasarjadivarissa siinä missä Cruisen Tomppa jatkaa ylimmällä sarjatasolla.

*
Arvostelukäytännöt