Turhuuden markkinoilla

Raja Gosnellin ohjaama toimintakomedia Hamekyttä on lajissaan harvinaislaatuinen elokuva. Se ei nimittäin naurata. Kertaakaan. Toimintaakin leffa sisältää vain nimeksi.

Juoni on elokuvassa pelkkä tekosyy, jonka varjolla pääosan esittäjä Martin Lawrence on voitu pukea vanhaksi lihavaksi naiseksi. Lawrence näyttelee FBI-agentti Malcolm Turneria, joka yrittää napata vaarallisen vankikarkurin esiintymällä tämän ex-heilan Sherryn (Nia Long) isoäitinä. Kuvioita sotkee paitsi oikea isoäiti myös Malcolmin kuumenevat tunteet Sherryä kohtaan. Leffan idea on tuttu jo Pähkähullusta professorista ja Mrs. Doubtfiresta. Hamekyttää onkin vaikea pitää muuna kuin yrityksenä ratsastaa näiden elokuvien kaupallisella menestyksellä. Tekijöiltä on vain päässyt unohtumaan se, että täyspitkään elokuvaan tarvitaan muutakin kuin mies ja kumipuku. Sisällöllisesti Hamekyttä ei sen enempää tarjoa.

Alkua ja loppua lukuun ottamatta elokuva koostuu irrallisista sketseistä, joita ei sido toisiinsa tarina tai ylipäätään mikään Lawrencen kokovartalokuminaamiota kummempi logiikka. Tyyliltään vitsit ovat slapstickia ja pieruhuumoria. Hamekyttä luottaa siihen, että tuhti täti naurattaa joka tilanteessa, niin vessanpöntöllä kuin koripallokentälläkin. Pilkka osuu tekijöillä kuitenkin omaan nilkkaan. Vitsit tukehtuvat paitsi tylsyyteensä myös täydelliseen yllätyksettömyyteen. Elokuvan kohtaukset ovat jo monta kertaa kierrätettyjä.

ks. ensi-ilta

Annina Mannila / © 2001 Copyright Film-O-Holic kuvat / © 2000 20th Century Fox - kaikki oikeudet

*
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 1 / 3 henkilöä