Kliseet ovat luodinkestäviä

50 Centin vuonna 2003 ilmestynyt Get Rich or Die Tryin’ on kaikkien aikojen eniten myynyt rap-debyytti. Ennen supertähteyttä Curtis Jackson alias 50 Cent ehti myydä huumeita, tulla ammutuksi ja muutenkin tutustua New Yorkin alamaailmaan. Tähdeksi tulemisen jälkeen 50 Cent pelkästään laulaa kyseisistä asioista ja siinä ohessa tuotteistaa itseään tehokkaasti. Yksi aluevaltaus on Get Rich or Die Tryin’, joka perustuu "75-prosenttisesti 50 Centin elämään".

© 2005 Paramount Pictures8 Mile tulee väistämättä mieleen, varsinkin kun kummatkin elokuvat on tuottanut Eminemin ja 50 Centin levy-yhtiön pomo. Mutta siinä missä 8 Mile oli Saturday Night Feverin tapainen kasvutarina, on Get Rich or Die Trying’ enemmän gangsterielokuva. Käsikirjoittajakin on napattu The Sopranosista. Arpinaama ja Mafiaveljet sekä niiden esittämät maailmankuvat ja asenteet ovat tiettyjen hiphop-piirien suuressa suosiossa. Get Rich or Die Tryingiä voikin pitää tribuuttina näille elokuville ja niiden vaikutukselle. Ne olisivat ansainneet paljon enemmän.

Elokuvassa seurataan Marcusin, eli 50 Centin, lapsuutta ja nuoruutta. Äitinsä kuoleman jälkeen sukulaisten hoiviin joutunut Marcus haluaa helppoa rahaa, ja pian ollaankin huumebisneksessä mukana täysillä. Lopulta musiikki alkaa kiinnostaa enemmän, mitä liikekumppanit eivät sulata.

Suurin osa elokuvasta kuluu moneen kertaan kaluttujen gangsterikuvioiden parissa. Marcusin intohimon pitäisi olla musiikki, mutta hänen asenteensa siihen vaikuttaa kovin passiiviselta ja kaikki siihen liittyvä näyttäisi tapahtuvan kuin itsestään gangsteroinnin ohessa. Kun musiikkipuoli saa enemmän tilaa, syntyy elokuvaan enemmän jännitettä.

© 2005 Paramount PicturesMarcusin valintojen moraalista puolta ei käsitellä lainkaan, eikä uudestaan tavattua lapsuusajan puhtoista heilaakaan haittaa yhtään heittäytyä seurustelemaan kulman kovimman kollin kanssa. Mafiaveljissä rikollisen uran kuvaus tehtiin hyvin, tässä taas huonosti. Siinä missä Mafiaveljien Henry Hillillä on palavaa kunnianhimoa ja koko elämä voi päättyä pieneen virheeseen, on Marcus passiivinen hahmo, jolle kaikki saavutukset ovat helppoja.

© 2005 Paramount PicturesMuun muassa Minun elämäni ja In America -elokuvat ohjannut Jim Sheridan ja 50 Cent vaikuttavat päällisin puolin oudolta parivaljakolta. Elokuvan teemat, kuten menneisyydestä irti pääseminen ja isäsuhde eivät kuitenkaan ole Sheridanille outoja. Ja onhan Get Rich or Die Tryin’ omalla tavallaan työväenluokkainen tarina. Ohjaus onkin pätevää työtä, mutta kokonaisuus on vain puhditon. Lisäksi muutama uskomattoman alleviivaava kohtaus aiheuttaa myötähäpeää. Näitä lähinnä leikkauksen avulla toteutettuja rinnastuksia ei voi enää sanoa symboliikaksi, sillä evoluution varhaisempi astekin tajuaisi mistä on kysymys.

Marcusin manageria nähtävä Terrence Howard näyttelee myös toisessa hyvin samanlaisista lähtökohdista ponnistavassa elokuvassa, Hustle&Flow’ssa. Se on kaikin puolin parempi elokuva kuin Get Rich or Die Tryin’.

*
Arvostelukäytännöt